ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Så bra är Raw Food House

Anna Berghe · 30 Sep 2016
Uppdaterad 19 Dec 2016

Foto: Sofia Fredricks Sprung


Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Raw Food House.

klar

Artikellänk är kopierad

Raw Food House

Betyg: 4/5

Rå mat. Blir man verkligen mätt på det? För en ca 7 år sedan smög sig raw-food rörelsen in på den svenska matscenen. Då utskälld och ifrågasatt. För vem blir egentligen mätt på oprocessad mat som inte upphettats över ca 42 grader? Är det ens möjligt att skapa smaker på råa grönsaker utan värme och utan djurprodukter? Kritikerna överröstade förespråkarna. En förbipasserande trend eller en livsstil? Historiskt startade Rawfood-kulturen i början av 1980-talet i västra USA. På 1990-talet blev det ett alltmer känt begrepp och anammades då av kändiseliten i Hollywood för att sedan sprida sig sig sakta över världen. I Malmö öppnade dagens krog upp sina portar för över 5 år sedan.

Rawfood går ut på att behålla så mycket näring som möjligt i livsmedlet, främst enzymerna som hjälper till att smälta och förbränna maten. För vegetarianer och veganer en dröm men även för alla laktos- och glutenintoleranta. Här spelar råvaror från växtriket huvudrollerna. I den ljusa lokalen, med bred inbjudande disk där bakverk delar plats med färskpressade juicer, hälsoshots, ekologisk öl och naturvin beställer vi vår mat. Menyn påminner om helt vanligt lunch- /bistroutbud med soppa, burgare, sallad och veckans rätt.

Ekologiskt, närodlat och fair trade löper som en röd tråd i utbudet. Vi väljer husets BBQ-burgare och veckans råa, en riktig älskad svensk, tacon. Tillredd i form av valnötsfärs med rökig eftersmak serverad med sötsyrlig salsa på mango och tomat med hembakade frökex istället för de obligatoriska nachos. En välkomponerad anrättning som bidrar till ny inspiration av en älskad svennerätt. Grönt fredagsmys är ett bra alternativ. Burgaren, tillredd på svamp och cashewnötter , vilar vackert på lila kålblad tillsammans med lagom het rökig bbq-sås med hög smak av tomat. Burgaren, med grov textur är mustigt nötig i sin smak.

Tillbehören coleslaw och picklade gurka och lök fungerar, som alltid till en burgare, bra men jag saknar viss sälta i en aning tam coleslaw. Vi dricker fermenterat te samt en välbalanserad IPA från ölprojektet Migranten med tydlig beska och skönt inslag av aprikos och tallbarr. Väl mätta men nyfikna på det sötare utbudet, provar vi husets franska chokladtarte och en bit hallontårta. För er som aldrig trott eller tror på att det går att baka utan smör. Tänk om. Den franska chokladtarten är ett mästerverk med botten på nöt och en krämigt skön fyllning med hög chokladsmak. Den är i sig värd ett återbesök. Hallonbiten är en lätt och luftig historia fullt godkänd i tuggorna.

Raw Food är en livsstil. Denna då, utskällda trend, finns idag med som inslag på många kända krögares menyer landet över. Att arbeta med gröna råvaror utan varm tillredning är begränsande och kräver hela tiden uppfinningsrikedom och tålamod. Det har dagens krog lyckats mycket väl med. Och till alla er som passerat förbi, sneglat in och gått vidare. Tänk om. Man blir garanterat mätt och belåten med stor dos av inspiration med hem för mer grön matlagning. Det mår både vi och vår miljö bättre av.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro