ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Så bra är restaurang Thongwiset i Stockholm

Jonas Cramby · 10 Okt 2016
Uppdaterad 9 Dec 2016

Foto: Sabina Olson


Så tyckte Metros matkritiker Jonas Cramby om maten på restaurangen på Hornsgatan.

klar

Artikellänk är kopierad

Thongwiset, Hornsgatan 85

4 av 5

Som matskribent händer det att jag får in krogtips från matintresserade läsare. De flesta, om man ska vara ärlig, är dock inte särskilt mycket att ha utan oftast är tipslämnaren partisk, har begränsad uteätarerfarenhet eller så är det helt enkelt krögaren själv som hört av sig med fejkad hotmailadress (misstänker jag). Men ibland ramlar man över något som man kanske inte skulle ha upptäckt själv.

►LÄS MER: Lilla Ego –  Krogen man alltid letat efter

Lilla oansenliga thaikrogen Thongwiset, på de allra mest krogöde delarna av Hornsgatan, skulle jag till exempel antagligen bara ha passerat på väg till Hornstull om jag inte fått ett mail som hävdade att det är här som Stockholms thailändska befolkning själva går ut och äter. Vilket självklart är ett oemotståndligt lockrop för en autentcitetstörstande foodie som jag. Och mycket riktigt, när vi stiger in i den lilla enkla lokalen är det folktomt förutom ett bord med mätta och nöjda thailändare. Jag blir så upphetsad att jag omedelbart beställer in tre huvudrätter. När jag stoppar den första tuggan Kana Moograb, krispig fläsksida med daggkål, i munnen vet jag omedelbart att det är vad jag brukar kalla en ”kom tillbaka-rätt”. Det vill säga en maträtt värd att återvända för. Att vara en prisbelönt, stjärnbeströdd klassiskt skolad kock som skapar små konstverk på tallrik är en sak. Att lyckas laga mat som man bara måste ha, NU!, är en helt annan. Och Lee som arbetar ensam i köket har uppenbarligen den talangen. Det är smaksäkert, personligt, kärleksfullt – och kostar runt en hundring!

►LÄS MER: Oaxen – Mat som ger dig tårar av glädje 

När jag lyckats slita mig från det krispiga fläsket och provsmakar en tugga Laab, fläskfärs med mynta och koriander, får jag exakt samma kom tillbaka-upplevelse och när vi går över till den hela friterade fisken med thaicurry hör jag mig själv säga ”kan vi inte gå tillbaka imorrn?” Det är tre oerhört billiga, fläckfria vardagsrätter, en perfekt hat-trick om du vill, och när jag går från Thongwiset är jag så glad att jag visslar.

Vid våra andra besök skiftar dock kvalitén mer. Allt är visserligen gott och vällagat men att vara bra på att gå på krogen är till stor del att vara bra på att beställa – och även den mest begåvade matlagare kan ibland bli överväldigad av arbete. Vilket jag verkligen hoppas inte sker när fler upptäcker denna lilla pärla.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro