ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reclaim the City väljer bort kärlek

Metro Riks Statsvetare och dokumentärfilmare · 4 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Reclaim the City väljer bort kärlek Kärlek, säger en ung kille i TV4:s nyhetssändning om händelserna vid måndagens Reclaim the City. Jag är så trött på att de ständigt säger det. Inte minst för att jag själv sagt det år efter år då jag flitigt försvarat Reclaim the City. Men nu kan jag inte längre stå där och hyckla. Det är nämligen inte kärlek det handlar om utan ilska och aggression. Det står till och med skrivet på "Peppbrigadens" hemsida: "Vår ilska kan vi tillsammans förvandla till rädsla hos dom som nu har makt." Varför kunde dom inte bara ha bytt ut ilska mot ordet kärlek och ordet rädsla mot förståelse. "Vår kärlek kan vi tillsammans förvandla till förståelse hos dom som nu har makt." Förra året när festen var i Vitabergsparken fick jag tillbaka lite hopp. Då det hela skedde under kontroll och i samarbete med polisen. Då kunde jag känna kärleken, festen och viljan att tillsammans göra världen bättre men i år har ni valt bort allt det där. ­Jag känner att jag vill att festerna ska vara mer i vägen än vad de är i parker, skriver Diego, en av arrangörerna, i Stockholms Fria.

Han säger också i intervjun att dom inte har något ansvar för deltagare som slår sönder saker. Det är klart som fan att ni har ansvar. Ni håller en mikrofon i handen och gör ingenting. Och på er hemsida skriver ni betydligt mer om hur arga ni är än om hur viktigt det är med kärlek. När man läser hur vi med "ilska" ska "ta över" och föra "kampen" undrar man till slut var kärleken kommer in i bilden. Är man dessutom fjorton år så är det inte Buddha eller Gandhi som dyker upp i huvudet, snarare Bruce Willis eller Vin Diesel. Ni står och skriker hur vi ska ta över stan men inte hur vi skall göra det. Hur fjortonåringarna ska göra det. I stället ekar Loop Troop i högtalarna när de sjunger Bob Marleys ord "destruction is the only solution". Dessutom vill jag understryka att det finns mängder med människor som jag. Som brinner för en ny urban stadsbild och som i flera år deltagit i Reclaim the City men som nu fått nog. För i dag motarbetas vi som vill förändra inte bara av politiker, näringslivet och polisen, utan även av er.

Ni förstör alla möjligheter till en vettig dialog trots att ni har alla potentiella möjligheter. Varför sitter inte ni i tv-soffan på TV4:s morgonnyheter? Jag vet, ni säger att ni utesluts och att mediera är pro polisen och mot er. Det har jag också sagt i många år men i dag orkar jag inte mer. För visst kan ni höras i medierna. Prata i kamerorna i stället för att slå sönder dem så sitter ni där i soffan, jag lovar. Visa medierna att grundtanken med det hela inte handlar om våld utan om kärlek. Annars förändrar ni inte utan förstör. Och det är en väsentlig skillnad. Jag tänker fortsätta "reclaima" stan, men inte med er. Jag ska inte heller försvara er. Nästa gång någon säger att ni förstör betydligt mer än vad ni gör så ska jag bara säga: Japp, tyvärr så har du rätt!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Riks Statsvetare och dokumentärfilmare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro