ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Redan nu kommer deklarationen – så här gör du för att se ditt besked

david gustavsson · 18 Mar 2015
Uppdaterad 18 Mar 2015
Senast 4 maj ska Skatteverket ha din deklaration.

Senast 4 maj ska Skatteverket ha din deklaration. Foto: TT


Nu kommer återbäringen! Från och med i morgon torsdag kan alla kolla sin deklaration – och se om man får tillbaka pengar på skatten. Skatteverket räknar med rusning.

klar

Artikellänk är kopierad

Många använder mobilt bank-id.
Många använder mobilt bank-id.Foto: TT
Från och med i morgon kan du kolla din deklaration och deklarera.
Från och med i morgon kan du kolla din deklaration och deklarera.

I morgon, torsdagen 19 mars, kan du se din deklaration. Men redan under onsdagen har ett antal tusen kunnat se ett preliminärt besked.

– Vi gör nu ett test, men filtrerar bort de flesta, men det är ett tusental som lyckats ta sig in, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Men det är alltså först i morgon som det fungerar för alla.

För att se din deklaration loggar du in på Skatteverkets hemsida eller på myndighetens mobilapp. Det krävs dock att du har ett bank-id i din dator – eller i form av ett mobilt bank-id. 

Förra året var det rusning första deklarationsdagen och det mesta tyder på att det blir så i år igen. 

– Framför allt ökar inloggning med mobilt bank-id. Man kan ju logga in överallt med det, till exempel på bussen och tunnelbanan. Förra året hade totalt två miljoner mobilt bank-id. I år räknar vi med uppåt 3,5 miljoner, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det finns därmed risk för att det under vissa tider inte går att logga in. Men Skatteverkets system kommer inte krascha, försäkrar Kay Kojer. Förra året loggade 885 191 personer in första dagen, medan 116 863 deklarerade på startdagen. Drygt hälften av dem använde mobilt bank-id, men större störningar uteblev.

– Om en miljon går in samtidigt kan det skapa problem. Men det enda som i så fall händer är att man får ett meddelande om att försöka lite senare, säger han.

Att logga in med mobilt bank-id är väldigt smidigt. Men Kojer påminner om att du måste ladda ner appen och registrera den hos din bank för att den ska fungera.

– Det missade 60 000 att göra förra året.

Många glömmer också att anmäla bankkonto till Skatteverket och då får man ingen återbäring innan midsommar. 

En nyhet i år för dig som deklarerar elektroniskt är att din skatteberäkning visas på förstasidan i en grön ruta uppe i högre hörnet. 

I början av veckan började de första fysiska deklarationsblanketterna att skickas ut. De beräknas att vara framme på torsdag eller fedag. Senast den 4 maj ska Skatteverket ha fått in din deklarationen. 

klar

Artikellänk är kopierad

david gustavsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro