ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reepalu säker på att bli friad i muträttegång

Stockholm TT · 15 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Jag är fortfarande förvånad över att det här ledde till åtal, sade Ilmar Reepalu efter första rättegångsdagen. Kammaråklagare Per Nichols vid riksåklagarens specialenhet mot korruption har åtalat Ilmar Reepalu för mutbrott sedan kommunalrådet blivit bjuden på en resa till invigningen av en safaripark i Sydafrika för två år sedan.

Även den förre landshövdingen i Skåne, Bengt Holgersson, står åtalad för mutbrott. Dan Olofsson, som är huvudägare i IT-jätten Sigma och som bjöd på resan, är misstänkt för bestickning. Ingen skam Under förhandlingen pekade Nichols på att Malmö på 2000-talet gjort inköp från Sigma för 106 miljoner kronor och att Ilmar Reepalu som kommunstyrelsens ordförande har ett väsentligt ansvar, trots att andra personer har attesterat köpen. På liknande sätt hade Holgersson ett ansvar för länsstyrelsens affärer med Sigma.

Enligt Nichols behöver inte mutan ha gett resultat för att det ska röra sig om ett mutbrott. -Jag påstår att det räcker med att man erhåller något för sin tjänsteutövning. Vare sig detta leder till något resultat eller att man får något som tack för sin tjänsteutövning, som till exempel redan genomförda affärer. Men de tre förnekar brott och hävdar att något tjänstesamband inte finns. I stället pekar de på sin mångåriga vänskap.

Ilmar Reepalu sade till TT att han inte är van vid så dyra presenter men att han inte tycker att den var fel. -Jag har inte i någon del känt att jag har gjort någonting som jag behöver skämmas för. Betalar gärna Per E Samuelson, Holgerssons advokat, kritiserade åklagaren för att komma med svävande förklaringar om tjänstesambandet mellan hans klient och Olofsson.

Ilmar Reepalus advokat Leif Gustafson var nöjd med att åklagaren och försvarssidan var ense om att både givare och mottagare måste känna till att det finns ett affärsmässigt samband, annars kan inte någon fällas för muta. Ilmar Reepalu säger att han inte kände till Malmö stads köp från Sigma.

Under rättegången förklarade Olofsson att resan inte var något konstigt. Han ger bort 86 resor per år till sina vänner och påpekade att kostnaden för dem är marginell i förhållande till hans förmögenhet. -Glädjen över att få umgås med våra vänner är mycket större än den uppoffring vi gör genom att betala resorna. Kammaråklagare Per Nichols valde att inte lämna några kommentarer alls under rättegångens första dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro