ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reeses rosa kamp

Elisabeth Braw · 26 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Oscarsbelönad. Publik­älskling. En av Holly­woods bäst betalda skådespelerskor. Mamma. Det handlar förstås om Reese Witherspoon. Nu, mitt i Rosa bandet-månaden, använder hon sitt kändisskap i kampen mot bröstcancer.I fjol utsåg kosmetikjätten Avon den 32-åriga stjärnan från ”Legally blonde” och ”Walk the line” till hedersordförande för sin stiftelse, Avon Foundation.

I denna egenskap är Witherspoon Avons talesman när det gäller bröstcancer, våld mot kvinnor och nöd­hjälp. Metro gör en exklusiv intervju med Hollywoodstjärnan.

Varför är bröstcancer en viktig fråga för dig?– Bröstcancer är viktigt för alla kvinnor, men på det personliga planet har jag en mycket god vän som har haft bröstcancer.

Vad kan kvinnor göra för att minska risken att drabbas av bröstcancer?– Det är avgörande att cancern upptäcks tidigt; det kan rädda liv. Medan forskare försöker förebygga eller bota sjukdomen är det viktigt att kvinnor tar ansvar för sin hälsa ge-nom att skaffa sig information om bröstcancer, göra regelbunden mammografi och undersöka sig själva.

Brukar du gå på mammografi?– Årlig mammografi re-kommenderas för kvinnor över 40, eller tidigare om det har förekommit bröstcancer i familjen  Kvinnor i 20- och 30-årsåldern bör få sina bröst undersökta av läkare vartannat eller vart tredje år. Det är viktigt att veta att unga kvinnor också kan få bröstcancer.

Din kommande film ”Four Christmases” handlar om ett par som måste besöka alla sina fyra frånskilda föräldrar. Hur tänker du själv fira jul i år?– Med min familj och vänner. Mitt arbete med Avon Foundation hjälper mig att inse hur bra jag verkligen har det.

Världsartister till galan

Förutom att du stöder kampen mot bröstcancer kan du njuta av världsartisten Anastacia, José González, Uno Svenningsson, Sonja Aldén, Tommy Körberg samt Lena och Orup live på scen i Globenpå tisdag kväll.

Rosa bandet-galan sänds direkt i TV 3 klockan 20.00–22.00. Biljetter: 195 kronor på Ticnet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro