ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Regelbundna bastubad kan minska risken för högt blodtryck

David Peterson · 9 Okt 2017
Uppdaterad 9 Okt 2017
Bastubesök kan minska risken för högt blodtryck.

Bastubesök kan minska risken för högt blodtryck. Foto: TT


Nästan var tredje vuxen svensk har för högt blodtryck. Oftast känns det inte men tillståndet kan leda till flera olika sjukdomar som slaganfall och hjärtinfarkt. Nu har finska forskare hittat ett recept mot tillståndet.

klar

Artikellänk är kopierad

Genom regelbundna bastubadet kan risken för högt blodtryck minska ordentligt. Men för att de heta ångorna ska ha effekt krävs dels att bastubadet varar minst 15 minuter och att badandet sker mer än en gång i veckan.

– Blodtrycket sjunker ganska direkt till följd av att man vistas i bastuvärmen, men effekten varar en relativt kort tid. Det gäller att bada regelbundet för att hålla blodtrycket i styr, säger Jari Laukkanen, specialläkare i kardiologi vid Östra Finlands universitet, till YLE.

I undersökningen deltog 1621 medelålders män från östra Finland. Männen delades upp i två grupper, de som badade bastu en till tre gånger i veckan och de som satte sig i värmen fyra till sju gånger i veckan.

Resultatet visar att bland de män som badar fyra till sju gånger i veckan är hälften mindre utsatta för blodtryckssjukdomar.

Men forskarna vet fortfarande inte varför bastubadandet medför den positiva effekten. En teori är att hjärna börjar producera mer endorfiner vilket leder till en känsla av välbefinnande. Den andra teorin handlar om psykologi. Den varma och stillsamma atmosfären i bastun kan ge associationer till barndomen.

– Det finns ändå många frågetecken, och speciellt nu när bastutraditionen sprider sig utomlands är det viktigt att forska vidare, säger Laukkanen till YLE.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro