ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen: Alla transpersoner som tvångssteriliserats ska få 225 000 kronor i ersättning

Hugo Ewald · 24 Mar 2017
Uppdaterad 24 Mar 2017
Målet är att lagen ska träda i kraft den 1 maj 2018.

Målet är att lagen ska träda i kraft den 1 maj 2018. Foto: Erik Nylander/TT


Innan den 1 juli 2013 tvingades alla som genomgick en juridisk könskorrigering sterilisera sig. Nu föreslår regeringen att alla som tvångssteriliserats ska kunna få 225 000 kronor av staten. Det rapporterar Dagens nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Mellan den 1 juli 1972 och den 30 juni 2013 tvingades personer som ville korrigera sitt juridiska kön att sterilisera sig. Nu, ett år efter att initiativet till ersättning först togs, har regeringen kommit fram till hur mycket transpersoner som tvångssteriliserats ska kunna komma att få i ersättning – 225 000 kronor. Det rapporterar Dagens nyheter.

– Det steriliseringskrav som fanns tidigare var uttryck för ett synsätt som vi i dagens samhälle tar avstånd från, och vi i regeringen anser att det var fel att kräva detta. Det är ett mycket allvarligt och långtgående ingrepp, och därför lägger vi nu fram det här förslaget, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström till Dagens nyheter.

Förslaget från regeringen innebär att människor som i samband med en könskorrigering steriliserats mellan 1972 och 2013 ska kunna få 225 000 kronor i ersättning, förutsätt att personen ansökt om att få ändra könstillhörighet under den perioden och fått sin ansökan beviljad. Om lagen går igenom ska ansökan om ersättning göras inom två år från dess att lagen börjat gälla.

– Det ska alltså inte krävas någon ytterligare undersökning eller ingående granskning av personen som kan upplevas som kränkande. Vi ska utgå från att personen har genomgått en könskorrigering och då har rätt till ersättning, säger Gabriel Wikström.

Förslaget skickas ut på remiss under måndagen och regeringen planerar att lägga fram en proposition under början av 2018, med målet att lagen ska träda i kraft den 1 maj 2018.

RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queerpersoners rättigheter, och andra organisationer har drivit frågan om ersättning länge. Till exempel RFSL har dock ansett att 300 000 kronor, något högre än regeringens förslag, är en rimligare ersättning.

Totalt rör det sig om ungefär 800 personer som kommer att kunna få ersättningen.

Det här är inte första gången personer som tvångssteriliserats fått ersättning. Personer som steriliserades av medicinska, sociala eller så kallat rashygienska orsaker fram till 1970-talet fick en ursäkt och ersättning år 2000.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro