ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen efterlyser mjukare tag mot fildelare

Kristoffer Rengfors · 22 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

MJUKARE LINJE. Regeringen vill ha en mjukare linje mot illegala fildelare. I stället för att låta polis och åklagare jaga den som delar ut film eller musik hoppas regeringens utredare att ett artigt brev ska räcka. – Rent praktiskt skulle det kunna gå till så att när en upphovsman ser att hans eller hennes verk laddas upp och ner tusentals gånger så skickar personen ett brev till staten. Internetoperatörerna får sedan lämna ut adressen som är kopplad till ett ip-nummer. Sedan kan vi i ett första skede skicka ett brev till personen där den vänligen bes att sluta med den illegala fildelningen. Hjälper inte det ska möjligheten finnas att starta en civilrättslig process, säger Ulrika Karlsson (m), talesperson för fildelningsfrågor i justitieutskottet.Tanken är helt i linje med EU:s civilsrättsliga sanktioner för att få bukt med illegal fildelning. Om inte upphovsrättsinnehavaren nöjer sig med ett artigt brev, eller om fildelaren inte upphör med sin verksamhet, så ska det finnas möjlighet att driva målet civilrättsligt för att få ut skadestånd. Någon kontrollmyndighet som ska övervaka förfarandet är inte aktuell i dag. Ulrika Karlsson nämner Stim som en möjlig kandidat.– Det är inte alls aktuellt att Stim ska bli något sådant redskap. Det är inget som alls har diskuterats här. Upphovsmännen är i grunden emot att jaga enskilda fildelare, även om vi givetvis tycker att man ska betala för musiken, säger Margita Ljusberg, informationschef på Stim.

Piratbyrån: Känsliga privatuppgifter läcks ut

KRITIK. Rasmus Fleischer,  talesman för Piratbyrån, är tveksam till att upphovsrättsinnehavarnas intresseorganisationer nu kan komma att få tillgång till känslig information om privatpersoner.– Bara för att skicka ut det där brevet måste man ju få tillgång till känsliga personuppgifter. Ska då alla upphovsrättsinnehavare kunna få tag i dessa uppgifter eller ska bara vissa få det? Blir alternativet att intresseorganisationer som Antipiratbyrån och IFPI får rollen som privatpoliser och får leta reda på privatpersoners känsliga uppgifter? Det tycker jag låter väldigt läskigt, säger Rasmus Fleischer.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro