ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen föreslår ny spellag – för att komma åt matchfixare

Filip Häggberg · 5 Apr 2018
Uppdaterad 5 Apr 2018
Ardalan Shekarabi (S) och regeringen vill se hårdare tag mot personerna bakom manipulerade fotbollsmatcher.

Ardalan Shekarabi (S) och regeringen vill se hårdare tag mot personerna bakom manipulerade fotbollsmatcher. Foto: IBL


Matchfixare ska rökas ut”. I en ny lag som regeringen nu föreslår ska matchfixare kunna dömas till upp till sex års fängelse. ”Vi har sett att det är ett växande problem”, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i maj förra året som AIK-målvakten Kyriakos Stamatopoulos blev erbjuden flera miljoner kronor inför den allsvenska matchen mot IFK Göteborg. Han larmade klubben om mutförsöket och matchen ställdes in.

Händelsen är den mest uppmärksammade i Sverige på ämnet. Nu, knappt ett år senare, har regeringen ett lagförslag klart för att komma åt matchfixarna.

Den nya lagen, spelfuskbrott, är redo att presenteras i riksdagen för en omröstning, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi inför hårda straff och skyldigheter för alla spelföretag att kartlägga data för att kunna identifiera matchfixningsförsök. Det blir också en skyldighet för alla myndigheter att samverka, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Den 13 juni är det tänkt att lagförslaget ska läggas fram i riksdagen. Enligt SVT är regeringen överens med allianspartierna om att det behöver tas krafttag mot matchfixning, så lagen väntas röstas igenom. I så fall träder den i kraft den första januari nästa år.

Med den nya lagen ska det bli lättare att straffa de kriminella, ledare och spelare som försöker manipulera matcher. Matchfixare ska, om brottet är grovt, kunna dömas till fängelse i upp till sex år.

Tidigare har matchfixarna kunnat åtalats för brott som bestickning, hot och muta. Där är straffsatserna lägre.

– Det är ett allvarligt hot mot tilliten i vårt samhälle, mot det ärliga spelet. Vi måste ha nolltolerans mot matchfixning. Vi har sett att det är ett växande problem, säger Ardalan Shekarabi.

Dessutom upprättas en ny myndighet. Spelmyndigheten får i uppdrag att sätta stopp för matcher som misstänks vara uppgjorda.

Polisen och Riksidrottsförbundet har det senaste året börjat varna mer för att manipulationen är ett växande problem. Enligt polisen ger det gängkriminella möjlighet att tvätta pengar från drog- och vapenaffärer.

– Aktörer inom den organiserade brottsligheten gör analyser – var finns det vinster och låga risker? Inom fotbollen hanteras det mycket pengar som rör sig över landsgränser och det är en dålig insyn från myndigheter och fotbollens kontrollsystem, har kriminalkommiserie Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö, tidigare sagt till Metro.

Ett 30-tal misstänkta fall om manipulerade matcher rapporterades till polisen förra året. Det gäller allt ifrån allsvenskan och ner i lägre divisioner.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro