ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen ger bistånd till färre

TT · 27 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Biståndsminister Gunilla Carlsson (m).
Biståndsminister Gunilla Carlsson (m).Foto: Scanpix

BISTÅND. Regeringen ska satsa mer biståndspengar på färre länder och fasar de kommande åren ut 37 av dagens 70 mottagarländer.– Sverige kan inte göra allt överallt, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (m). Den nya inriktningen i den bilaterala biståndspolitiken innebär en ökad satsning på de fattigaste länderna i Afrika, länder i konflikter och i Europas sydöstra hörn, liksom på sådant som demokrati, mänskliga rättigheter, miljö och klimat.– I en del fall handlar det om att länderna kommit så långt att de klarar sig utan oss. Det kan också finnas andra länder som kan göra saker bättre än Sverige, bland dem som behöver fortsatt stöd, säger Carlsson. Internationell trendBeslutet går i den riktning som det länge talats om i den internationella biståndsdebatten, och som det också finns beslut kring såväl i riksdagen, som i EU och inom OECD-kretsen av givarländer.

– Nu har vi gjort ett arbete med att skapa ordning, eller säg gärna struktur, i svenskt bistånd, säger Carlsson och bjuder in till dialog om fortsättningen. Beslutet möttes, om inte av applåder, så med gillande av de stora aktörerna i branschen, som Svenska kyrkan, Diakonia, Forum Syd, och Sida.– Vi har sedan länge efterlyst denna landfokusering, säger Göran Holmqvist, tf generaldirektör för Sida, även om han tycker att det "känns det i hjärtat" när länder där det svenska engagemanget varat i decennier nu ska lämnas. Ineffektiv diversehandelSamtidigt har den stora floran av mottagarländer som vuxit fram i Sverige de senaste decennierna ställt till problem, säger han:– Det är väldigt svårt att bedriva ett effektivt bistånd om vi tvingas vara lite för mycket av en diversehandel. Men det hördes också kritik från branschhåll, främst för att regeringen fattat beslutet utan att först konsultera organisationerna.– Vi tycker det är bra att man koncentrerar biståndet till färre länder, och inte ger bistånd till stater där demokrati- och människorättsutvecklingen inte går i rätt riktning. Vi stödjer det. Men vi tror att processen kunde ha gjorts bättre, säger Magnus Walan från Diakonia. Inger Björk, generalsekreterare för paraplyorganisationen Forum Syd, som samlar 200 biståndsorganisationer, tror att beslutet blivit bättre om branschen blandats in tidigare, men

– Dialogen med regeringen börjar nu, säger hon och poängterar att mycket arbete återstår med att utforma den nya politiken i praktiken. Regeringsbeslutet innebär också en kraftig kritik av den tidigare socialdemokratiska regeringen, och inte oväntat var tongångarna från socialdemokraterna hårdast.– Jag förstår inte hur man resonerar. Som det nu verkar bli kommer vi att ge mer bistånd till Europa än till Asien. Och då är ändå biståndets syfte att vara fattigdomsbekämpande, säger Kent Härstedt, s-talesman i biståndsfrågor. Det bilaterala biståndet omfattar 9,5 av biståndsbudgetens drygt 30 miljarder kronor. Totalt kommer närmare 2 miljarder kronor att omfördelas de kommande tre till fyra åren.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro