ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen: Gör det lättare att få förstahandskontrakt

Mimmi Epstein · 7 Aug 2013
Uppdaterad 7 Aug 2013

Höga inkomstkrav från hyresvärdar gör att personer med låg inkomst eller skulder har svårt att få ett förstahandskontrakt. Nu ska Boverket utreda om det finns regler som behöver ändras så att fler ska kunna få bostad, skriver Hem och Hyra.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen vill göra det lättare för människor att ta sig in på bostadsmarknaden. För att få ett förstahandskontrakt i dag behöver man oftast vara skuldfri och ha ett fast jobb med en viss inkomstnivå.

– Vissa värdar ställer krav på inkomster som är tre-fyra gånger så höga som hyran. Många har inte en chans att konkurrera om dessa lägenheter, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) till Hem & Hyra.

Attefall har gett Boverket i uppgift att utreda hur regeringen kan underlätta för svaga grupper att komma in på bostadsmarknaden. Bland annat ska verket granska de kommunala hyresgarantierna. De innebär att kommunen kan gå i borgen för ett hushåll som har ekonomisk kapacitet att betala hyra, men som av olika anledningar inte har lyckats få en bostad.  

Stödformen med kommunala hyresgarantier lanserades 2007. Då räknade regeringen med att det skulle delas ut 20 000 garantier per år. Förra året använde 14 av landets 292 kommuner stödet, och beviljade tillsammans 155 hyresgarantier.  

– I dag är det bara ett fåtal kommuner som använder hyresgarantier. Även statliga förvärvsgarantier för att hjälpa till när någon ska köpa sin första bostad är något som används väldigt lite. Vi undrar om det finns något i regelverket som gör det eller om det handlar om okunskap, säger Stefan Attefall till Hem & Hyra.

Många kommuner använder så kallade sociala kontrakt i stället för garantier. Kontrakten är en form av andrahandskontrakt som socialtjänsten har hand om. För personer som har försörjningsstöd är det inte möjligt att få kommunala hyresgarantier, eftersom försörjningsstödet inte räknas som en inkomst, skriver Hem & Hyra.

Boverket ska presentera sitt förslag senast den 1 december 2014.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro