ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen kovänder – drar tillbaka förslaget om att stänga Öresundsbron

TT · 8 Dec 2015
Uppdaterad 8 Dec 2015
ARKIVBILD.

ARKIVBILD. Foto: TT


Regeringen överger lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron vid ett krisläge. Samtidigt hotar danska DSB att stoppa trafiken över gränsen om id-kontroller införs.

klar

Artikellänk är kopierad

- Efter den kritik Lagrådet har framfört har regeringen bestämt sig för att släppa förslaget om bron, säger Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, till SVT.

- Miljöpartiet har drivit detta från början och vi är väldigt glada att regeringen väljer att gå på vår linje.

Beskedet kommer strax efter att både Moderaterna och Liberalerna meddelat att de inte stöder förslaget om att stänga bron.

- När det gäller möjligheten att kunna stänga Öresundsbron så får ju det långtgående konsekvenser och de behöver regeringen titta närmare på och återkomma om, så det är jag inte beredd att stödja nu, säger Kinberg Batra till SVT.

Drastisk åtgärd

Även Liberalerna säger nej till förslaget att kunna stänga Öresundsbron.

- Det är en alldeles för drastisk åtgärd som skulle ställa till stora problem i regionen. Vi är också motståndare till att stänga Sverige helt, säger partiets talesperson Erik Ullenhag till TT.

Däremot har både M och L ställt sig bakom regeringens förslag att införa id-kontroller.

Lagrådet underkände i går regeringens förslag om id-kontroller och att stänga Öresundsbron. Lagförslaget var för slarvigt berett, enligt Lagrådet.

Regeringen har fortfarande majoritet i riksdagen för förslaget att införa id-kontroller på bussar och tåg över gränsen. Det är ett förslag som även behandlas i Danmark. Men nu säger danska tågbolaget DSB att man överväger att tillfälligt stoppa trafiken över gränsen om så sker.

Hotar stoppa trafik

Tågbolaget påpekar att personalen varken har utbildning eller erfarenhet för att göra kontrollerna. Likaså saknas teknisk utrustning för att undersöka id-handlingarna. DSB är oroligt för att det annars kan uppstå situationer där man tvingas bryta mot lagar i Sverige, Tyskland eller Danmark, rapporterar Danmarks Radio.

- Det är ingen bra lösning att stoppa trafiken och jag tror inte heller att det blir så. Det är en alldeles för viktig förbindelse för att det ska bli stopp. Alla vi transportörer ställs inför en svår situation, men vi måste vara lite lösningsorienterade, säger Ulrika Mebius, press- och informationschef hos Skånetrafiken, till TT.

Öresundståg, där bland annat Skånetrafiken ingår, har operatörsansvaret i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro