ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen KU-anmäls för a-kassan

Stockholm TT · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kritiken mot regeringens förändringar av a-kassan har varit massiv. Men trots demonstrationer och namninsamlingar klubbade riksdagen förändringarna strax före jul.

Men oppositionen ger inte upp. Nu skjuter den i stället in sig på hur förändringen gick till. -Vi är missnöjda med beredningen, och det har vi varit hela tiden. Normalt skulle en sådan här stor förändring i ett försäkringssystem föranlett en remisstid på tre månader och en utredning, säger Sven-Erik Österberg, socialdemokratisk vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och tidigare biträdande finansminister, till TT. Undermåligt Österberg hävdar att remissinstanserna i princip fick en vecka på sig att lämna synpunkter på förslagen. Utöver det hölls ett möte i Rosenbad, för inbjudna fackliga organisationer och andra. -Det tycker vi är undermåligt, säger han. Arbetsmarknadsutskottet höll även en öppen utfrågning om de nya reglerna. Tidigare har också vänsterpartiet KU-anmält regeringen för den knappa remisstiden. Dålig förlorare Men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tar lugnt på kritiken. -Det har ett drag av dålig förlorare över sig. Man försöker med alla möjliga medel. Och kan man inte vinna sak så gör man en procedurfråga av det i stället. Men jag känner mig ganska trygg med Lagrådets yttrande i ryggen, säger han till TT. -Lagrådet konstaterade att det var godtagbart med tanke på den otillständigt korta tid på tio dagar vi hade på oss att göra en statsbudget, säger Littorin. Bryter mot EU-direktiv TCO hävdar att förändringarna av a-kassan är ett brott mot EU:s jämställdhetsdirektiv, eftersom halvtidsarbetande kvinnor kan få problem med att kvalificera sig för a-kassa. TCO kommer att driva ett konkret fall när det dyker upp genom det svenska rättssystemet och vidare till EU:s domstol. Efter nyår kommer förbundet även att anmäla regeringen till EU-kommissionen. -Det här är så gravt att det inte kan passera, säger TCO:s ordförande Sture Nordh till TT. Men Sven-Otto Littorin är inte oroad. -Det har kommit flera domar som säger att man måste titta på helheten, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro