ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen: Kvotering för börsbolagens styrelser kan införas nästa år

Malin Hansson · 10 Mar 2016
Uppdaterad 10 Mar 2016
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér hoppas att valberedningar och företag tar in fler kvinnor i styrelserna i år.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér hoppas att valberedningar och företag tar in fler kvinnor i styrelserna i år. Foto: TT/Alamy


För att uppnå regeringens mål om jämställdhet i bolagens styrelser måste minst 200 kvinnor in i börsbolagens styrelser i år, enligt Dagens Nyheters granskning. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) står fast vid löftet om en kvoteringslag om målet inte nås.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen kommer att införa en tvingande lagstiftning om andelen kvinnor i styrelserna inte går upp till 40 procent under 2016. Ett mål som ser ut att vara en bit bort.

I veckan har Dagens Nyheter granskat jämställdheten i svenska företag och kommit fram till att mer än 70 procent av bolagen på Stockholmsbörsen har ojämställda styrelser. Tio procent av bolagen saknar helt kvinnor i styrelsen.

►LÄS MER: Tre av fyra är män i svenska företagsledningar 

Andelen kvinnor i börsbolag minskar ju större bolaget är. Jämställdminister Åsa Regnér (S) menar att det redan pågår en kvotering.

–  Män kvoterar in män uppenbarligen, det händer informellt, det är inte transparant och inte mätbart, säger hon till DN.

►LÄS MER: DEBATT:  Det behövs fler kvinnor i börsbolagens styrelser

Dagens Nyheter beräknar att det krävs att minst 200 kvinnor tar plats i styrelserna i år för att börsen ska nå 40 procent representation av kvinnor.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér står enligt DN fast vid löftet om en tvingande lagstiftning om siffrorna inte går upp till 40 procent under året.

– Jag och regeringen ser gärna att man kommer fram till 40 procent själva och då behöver man inte lagstiftning. Lagstiftning är inget mål i sig, säger Åsa Regnér till DN.

►LÄS MER:  8 fakta som visar hur kvinnor faktiskt har det i världen

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro