ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen: Matfuskare ska kunna hamna i fängelse

Alva Forsberg Fierro · 2 Mar 2016
Uppdaterad 2 Mar 2016
ICA:s köttfärsskandal som avslöjades 2007 är kanske ett av de främsta exemplen på matfusk som avslöjats i Sverige. Arkivbild.

ICA:s köttfärsskandal som avslöjades 2007 är kanske ett av de främsta exemplen på matfusk som avslöjats i Sverige. Arkivbild. Foto: Miljöavdelningen/Örnsköldsvik


Efter flera skandaler vill regeringen nu skärpa straffen för de som begår livsmedelsbrott. Det måste ske en förändring för det är totalt oacceptabelt det som sker”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till SVT Plus.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera stora härvor med livsmedelsfusk i mångmiljonklassen har på senare tid avslöjats i Sverige. Inom EU beräknas fusket omsätta 400 miljarder varje år enligt Europol, skriver SVT Plus.

Trots omfattande fusk, är straffen låga, det vill regeringen ändra på. Under torsdagen kommer de därför att fatta beslut om att tillsätta en utredning.

►LÄS MER: Matfusk – lönsamt och riskfritt

– Jag har initierat en översyn av straffskalan. Det handlar bland annat om att införa fängelsestraff, men också om att se över sanktionsavgifterna. Det måste ske en förändring för det är totalt oacceptabelt det som sker, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till SVT.

Livsmedelsverket välkomnar en skärpning av straffskalan för livsmedelsbrott. Att brotten hittills bara lett till böter ser de som ett stort problem, skriver SVT. 

►LÄS MER: Fem fall då ”Matfusket” själva fuskat

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro