ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen om sommartiden: Kan slopas

Björn Berglund · 1 Feb 2018
Uppdaterad 1 Feb 2018
Snart kan det bli

Snart kan det bli Foto: IBL


Regeringen öppnar nu för att sluta ställa om klockorna till sommar- och vintertid och kan tänka sig att ha samma tid året runt. Om det finns stöd för det.

klar

Artikellänk är kopierad

Grannlandet Finland är redan inställt på att lägga ner tidsomställningarna och driver frågan på EU-nivå. Nu väljer svenska regeringen att ansluta sig – eller i alla fall att prata om saken, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I och med att Finland nu valde att lyfta upp frågan på ett ministerrådsmöte i EU så tror jag att det kommer att leda till en diskussion i flera medlemsländer och även i Sverige, och jag välkomnar den diskussionen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till Ekot.

Frågan har lyfts i riksdagen flera gånger tidigare och fått avslag varje gång, och innan den kan drivas måste för- och nackdelar utredas ordentligt, enligt Eneroth.

– Men jag skulle inte ha något emot att göra detta om det finns ett starkt stöd i Sverige eller i Sveriges riksdag, säger han.

Kristdemokraten Tuve Skånberg har motionerat om slopade tidsomställningar varje år. Nu hoppas han att tiden är kommen.

– I sådana här frågor är det ju en ketchupeffekt, det händer ingenting och ingenting, och så händer allting snabbt. Nu verkar det som om det lossnar, säger han till Ekot.

Men innan tidsomställningarna kan slopas måste beslut tas på EU-nivå. I Europa drivs frågan även av Polen och de baltiska staterna. Nästa vecka ska Europaparlamentet debattera och rösta om saken.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro