ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Regeringen presenterade sista budgeten innan valet: "Satsar på trygghet"

Filip Joelsson · 16 Apr 2018
Uppdaterad 16 Apr 2018
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jessica Gow/TT


I dag presenterade regeringen årets vårbudget. Totalt satsar regeringen 2,6 miljarder kronor extra på olika reformer, främst inom sjukvård och äldreomsorg.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag presenterade regeringen årets vårändringsbudget, med nyheter och förslag på tillskott som lagts till sedan höstbudgeten presenterades.

I vårbudgeten kommer ytterligare 2,6 miljarder att läggas på olika typer av reformer, framförallt inom vård- och äldreomsorg.

– Vi har tagit Sverige i en ny riktning. Investeringar i jobb, sjukvård, skola och klimat har gett resultat. Nu fortsätter regeringen med ytterligare satsningar för ett tryggt och hållbart Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson, i ett pressmeddelande.

Här är nyheterna i vårbudgeten:

Säkerhet:

Polismyndigheten och tullen får ett tillskott på ytterligare 280 miljoner för utökade möjligheter att bekämpa terrorbrott och organiserad brottslighet.

Välfärd:

Regeringen vill satsa ytterligare 1,5 miljarder kronor på välfärden. Bland annat genom att skjuta till 600 miljoner för bättre tillgänglighet inom hälso- och sjukvården och kortare vårdköer. 350 miljoner ska gå till ökad trygghet för äldre.

125 miljoner kronor ska läggas på speciella åtgärder för att motverka sexuella trakasserier och våld.

Klimat:

Närmare en halv miljard kronor satsas på klimatkompenserande åtgärder som enligt regeringen ska göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. Bland annat genom ett tillskott på 270 miljoner kronor i metangasreduceringsstöd och 170 miljoner i ökat solcellsstöd.

Jobb:

Regeringen vill att fler ska komma i arbete. Speciella satsningar görs på utrikesfödda kvinnor och ungdomar. 350 miljoner kronor ska läggas på att skapa sommarjobb för unga och för att öka svenskundervisningen för utrikes födda kvinnor.

Bostäder:

Ytterligare 110 miljoner kronor skjuts till, utöver de sedan tidigare föreslagna 1,4 miljarderna, i en byggbonus till landets kommuner, för att skynda på bostadsbyggandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro