ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen: Så ska fler utvisade lämna Sverige

TT · 27 Apr 2017
Uppdaterad 27 Apr 2017
Morgan Johansson och Anders Ygeman.

Morgan Johansson och Anders Ygeman. Foto: TT


Regeringen presenterar i dag åtgärder för att personer med avvisningsbeslut ska lämna Sverige. Migrationsverket räknar med att 33 000 personer kommer att avvika de närmaste tre åren.

klar

Artikellänk är kopierad

På en pressträff vid lunchtid presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) åtgärder för att öka det så kallade återvändandet.

Regeringen vill öka möjligheterna att hantera personer som avviker vid avslag på asylansökan. Polisen ska få ökade möjligheter att göra inspektioner på arbetsplatser, baserat på riskbedömningar. I dag får det bara ske vid misstanke om brott eller vid särskild anledning.

Stickprovskontrollerna ska riktas mot arbetsgivarna och sanktionsavgiften ska fördubblas.

Polisen får också ökade möjligheter att ta fingeravtryck i samband med så kallad inre utlänningskontroll samt ökade möjligheter att eftersöka och omhänderta pass och andra id-handlingar vid inre utlänningskontroll.

En översyn ska göras för att stävja missbruk främlingspass, resedokument och uppehållstillståndskort.

Polis och säkerhetspolisen får tydligare möjligheter att använda tvångsåtgärder för att verkställa beslut om avvisning eller utvisning även om en person inte är tagen i förvar.

Säkerhetspolisen får möjlighet att omhänderta pass bland annat vid befarade terroristbrott.

Andra åtgärder är att Migrationsverket och säkerhetspolisen ser över möjligheterna till automatiserad säkerhetsscreening vid rörande migranter. Säkerhetspolisen får en utökad, kontinuerlig uppdaterad åtkomst i centrala utlänningsdatabasen.

Regeringen planerar också en utredning för att begränsa antalet id-handlingar och antalet utfärdare.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro