ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen säger nej till surrogatmödraskap: "En väldigt svår fråga"

Malin Jansson · 1 Feb 2018
Uppdaterad 1 Feb 2018
I riksdagen råder delade meningar om altruistiskt surrogatmödraskap.

I riksdagen råder delade meningar om altruistiskt surrogatmödraskap. Foto: Pixabay


Att bära ett barn ska vara fritt från påtryckningar – det förklarar justitieminister Helén Fritzon (S) till Sveriges Radio Ekot. Därför säger regeringen också nej till surrogatmödraskap.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag är surrogatmödraskap inte tillåtet inom svensk hälso- och sjukvård, däremot är det inte olagligt att åka till ett annat för att genomföra ett surrogatarrangemang.

I riksdagen råder det delade meningar om en eventuell legalisering av altruistiskt surrogatmödraskap – alltså då surrogatmodern inte går med någon ekonomisk vinst. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har varit splittrade i frågan – men nu meddelar regeringen att de säger nej till ett sådant förslag.

Till Sveriges Radio Ekot uppger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) att beslutet varit svårt.

– Det är en väldigt svår fråga och vi har mycket omsorgsfullt bedömt den. Det finns så många hänsynstaganden som man måste göra att vår slutsats är att nuvarande reglering, att det inte är möjligt i Sverige, ska gälla framöver, säger hon.

– Att bära ett barn ska vara fritt från påtryckningar. Det ska inte vara möjligt att använda tvång mot till exempel en närstående kvinna. Det ska inte heller finnas utrymme för att man ska kunna betala sig fram.

Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet är för en legalisering av altruistiskt surrogatmödraskap. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är emot medan Sverigedemokraterna är mer tveksamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro