ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen satsar miljarder på jobb för unga

TT · 9 Sep 2013
Uppdaterad 9 Sep 2013

Regeringen satsar 3,1 miljarder i höstens budget i ett försök att göra något åt ungdomsarbetslösheten. Men det mesta av pengarna går åt till en återställare i a-kassan.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Bland ledlampor, läsglasögon och skruvdragare på Clas Ohlsons butik i Västra Frölunda – där en tredjedel av de anställda i de blå skjortorna är under 23 år gamla – presenterade Alliansens partiledare regeringens budgetsatsningar på ungdomar.

Regeringen föreslår ytterligare en sänkning av de sociala avgifterna för arbetsgivarna. Det ska bli 1 000 kronor billigare i månaden att anställa en person som är under 23 år, enligt förslaget. Den anställde ska ha bibehållen lön.

221 miljoner läggs också på vad regeringen lanserar som YA-jobb, anställningar på yrkesintroduktionsavtal, ett slags lärlingstjänster.

– Vi är övertygade om att det vi nu gör skjuter in energi, ökar drivkrafterna för jobb, ökar möjligheterna framför allt för unga människor att få arbete, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till TT.

– Det här är en sänkning för företagen för att premiera att anställa riktigt unga människor, säger Annie Lööf (C).

Men den stora satsningen i pengar räknat är att regeringen nu slopar skillnaderna i arbetslöshetsavgiften mellan olika a-kassor. Nästan 2,8 av de 3,1 miljarderna för 2014 går till att sänka a-kasseavgiften för över två miljoner löntagare.

– Det är två reträtter och en välkommen stöld av politik från Stefan Löfven, säger S ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson.

Hon berömmer också, lätt syrligt, regeringen för kreativ rubriksättning eftersom så mycket av pengarna i det regeringen kallar jobbpaket för unga 2014 går till sänkt avgift i a-kassan.

Andersson anser att systemet med sänkta arbetsgivaravgifter för unga är ett feltänk.

– Nu vispar man om lite i systemet i stället för att ta bort det helt och lägga pengarna på de ungdomar som har svårast att komma in på arbetsmarknaden, säger hon.

Att en så stor del går till att sänka a-kasseavgifterna tycker även V är egendomligt.

– Det är jättebra att man slopar differentieringen av a-kasse-avgifterna, men det har ingenting att göra med ungdomsarbetslösheten, säger Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Josefine Brink.

Inte heller Miljöpartiet kommer att stödja regeringens halverade arbetsgivaravgifter i sin kommande budgetmotion.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro