ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen snålar in åtta miljarder på forskning

TT · 20 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Universiteten missnöjda

klar

Artikellänk är kopierad

Universiteten får ytterligare 300 miljoner kronor till forskning nästa år. Forskarsverige hade hoppats på betydligt mer.Totalt ska forskningen förstärkas med 1,6 miljarder kronor netto nästa år, föreslår regeringen.

Av de 1,6 miljarder kronorna är drygt 1,2 miljarder en följd av tidigare beslut. Utöver detta tillkommer 300 miljoner kronor som ska fördelas till de lärosäten som har bäst kvalitet på forskningen, föreslår regeringen.– Det är en strategi som motsvarar vad regeringen sagt - att de vill ha en kvalitetsmärkning av pengarna och en direkttilldelning till universiteten. Det har SUHF efterlyst länge, säger Göran Bexell som är rektor vid Lunds universitet och ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF). Regeringen når inte målet att det statliga anslaget till forskning ska motsvara en procent av BNP. Vetenskapsrådet och övriga Forskarsverige har påpekat att det skulle krävas ett tillskott på 8 miljarder kronor för att nå enprocentsmålet 2008. Men regeringen hänvisar till nästa års forskningsproposition för besked när och hur målet ska nås.Det imponerar inte på Sveriges universitetslärarförbund (Sulf). "Budgeten innebär inte en enda ny krona utöver vad som aviserades redan för ett år sedan. Våra förhoppningar om en tydlig kursomläggning har grusats", säger Sulfs ordförande Christoph Bargholtz.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro