ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen, ta ert ansvar och agera mot barnäktenskapen

Metro · 1 Jun 2016
Uppdaterad 2 Jun 2016
Marie-Louise Forslund Mustaniemi, förbundsordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet, och Désirée Pethrus, riksdagsledamot KD.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi, förbundsordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet, och Désirée Pethrus, riksdagsledamot KD.


Vi måste ta efter Storbritannien och införa ett nationellt kompetensteam för att bekämpa tvångs- och barnäktenskap. Regeringen måste ta sitt ansvar – det är dags att agera nu, skriver KD-politikerna Marie-Louise Forslund Mustaniemi och Desirée Pethrus.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommarlovet knackar på dörren och vi vet att många unga flickor bävar inför att åka på semester med familjen i hemlandet.

Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, bekämpandet av tvångs- och barnäktenskap är angeläget och kräver aktiva åtgärder från samhället.

LÄS MER: Zubeyde giftes bort på sommarlovet – när hon var 15 år

Sverige behöver ett nationellt kompetensteam, likt det engelska systemet med Forced Marriage Unit (FMU). Med befogenheter motsvarande de som FMU besitter kan flickor ges bättre skydd och föräldrar effektivt lagföras. Det skulle gälla både svenska medborgare och de som har dubbelt medborgarskap.

Ingen ska behöva utsättas för att tvingas att gifta sig. För de flickor som trots det varje år förs bort för att giftas utomlands måste det finnas hjälp att få.

Barndomen ska vara frihet, lek och lärande. Nu tyder mycket på att allt fler svenska flickor tvingas gifta sig som barn. Sverige måste skydda dessa barn och ungdomar från förtryck och våld.

Vi har en skyldighet att stå upp för dessa flickors rätt till sitt eget liv och sin egen kropp.

Trots flera skärpningar av alliansregeringen löper flickor i Sverige stor risk att giftas bort utomlands. Desperata och rädda flickor ringer svenska konsulat eller ambassader men kan i dag mest hänvisas till olika frivilligorganisationer som faktiskt organiserar fritagningar av flickor. De flesta flickor som gifts bort får tyvärr aldrig någon hjälp. Det är dock annorlunda för brittiska flickorna, där staten har helt andra resurser för internationella interventioner genom Forced Marriage Unit.

Personal på våra skolor, sjukhus, polismyndigheter och socialkontor måste bli bättre på att känna igen signaler och behöver utbildas i vad som krävs för att med auktoritet kunna ingripa vid behov. Myndighetssamverkan är nödvändig för att förebygga och hjälpa flickor och pojkar i riskzonen för barn- och tvångsäktenskap samt hjälpa dem som blivit bortförda.

►LÄS MER: Fem fakta som visar varför kampen mot tvångsäktenskap måste fortsätta

Det måste finnas en nationell hjälplinje som man kan kontakta under alla dygnets timmar. Där man ger råd och stöd till offer för tvångsäktenskap samt till yrkesverksamma som arbetar med ärenden. Biståndet varierar från enkla säkerhetsanvisningar till att förhindra flickans tilltänkta makes flytt till Sverige och i extrema fall, rädda offer som hålls mot sin vilja utomlands.

Regeringen måste ta sitt ansvar och fullfölja det alliansregeringen påbörjade med syfte att ta efter det arbete som görs i Storbritannien för att förhindra att flickor utsätts för tvångsgifte. Regeringen bör också inrätta en nationell hjälplinje dit anhöriga, personal och enskilda kan ringa för att få rådgivning och stöd. Därutöver behöver personal i skola, polis och socialtjänst utökad utbildning på området. Så vi tidigt kan förhindra att flickor förs bort för tvångsgifte.

Det är dags att agera i denna viktiga fråga.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi 

Förbundsordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet

Désirée Pethrus

Riksdagsledamot Kristdemokraterna

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro