ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Regeringen tar hårdare tag mot skattesmitare

Valerie Kaspersen · 4 Mar 2018
Uppdaterad 4 Mar 2018
Skatteverket kommer att kontrollera om transaktionerna som sker är motiverade.

Skatteverket kommer att kontrollera om transaktionerna som sker är motiverade. Foto: IBL/ Lotte Fernvall


Årligen försvinner 130 miljarder kronor till skatteparadis, enligt Skatteverkets senaste bedömning. Nu vill regeringen sätta stopp för fusket.

klar

Artikellänk är kopierad

Pengarna som årligen försvinner till skatteparadis skulle kunna användas för att bland annat finansiera sjukvård, skolor och skapa jobb. Regeringen har nu gett Skatteverket i uppdrag att granska transaktioner till länderna som finns med på EU:s svarta lista, rapporterar Aftonbladet.

– Ska vi ha en fungerande välfärd i Sverige är arbetet mot skattefusk otroligt viktigt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Skatteverket kommer att kontrollera om transaktionerna som sker är motiverade, eller om det gäller transaktioner för att undvika skatt.

De som upptäcks med att skatteplanera kan bli återbetalningsskyldiga och få skattetillägg. Det gäller både privatpersoner och företag. Om misstankar om att brott begåtts finns kan rättsväsendet blandas in.– Skatteverket kommer noggrant att granska de privatpersoner och företag som har transaktioner med de här länderna. Det innebär således en större risk att man fastnar i de granskningar som görs, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Förra året hamnade 17 länder på EU:s lista över världens skatteparadis. De bedömdes som icke-samarbetsvilliga på skatteområdet. Hälften av länderna lovade att skärpa sig, och i dag finns nio länder kvar på listan.

pil
EU:s svarta lista

Namibia

Amerikanska Samoa

Guam

Marshallöarna

Palau

Samoa

Trinidad-Tobago

Saint Lucia

Bahrain

Källa: Aftonbladet

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro