ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen till attack mot direktörslönerna

Stockholm TT · 18 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I ett nytt skriftligt utlåtande vidhåller Michael Treschow sin inställning att svenska toppchefer i vissa fall betalas för dåligt och att storleken på styrelseersättningarna inte har något med lönerörelsen att göra. Fast han medger nu att det finns ett psykologiskt samband.

Men det lindrade förstås inte upprördheten. Och nu får facket och andra kritiker medhåll från lite oväntat håll. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg är kritiska.

Reinfeldt manar till återhållsamhet i avtalsförhandlingarna. Han uppmanar även näringslivets chefer till klokt ledarskap. Höga chefslöner påverkar löneförhandlingarna, framhåller han. -Jag tror att det spelar roll för vanligt folk. Det är ofta så med ledarskap, precis som det är med föräldraskap, att ingen bryr sig så där väldigt mycket om vad du säger utan de är mer intresserade av vad du gör, sade han till journalister efter måndagens möte med utrikesnämnden på Slottet. Dålig tajmning Fränaste kritiken framför Anders Borg: -Vi har sett företagsledningar som beviljar sig ersättningshöjningar som är svåra att förstå både utifrån ett företags- och ett samhällsperspektiv. Höga ersättningar och höjningar kan man tänka sig om någon gjort exceptionella insatser. Men nu sker det utan att man kan se att så är fallet. Men sedan var det locket på från näringslivsföreträdarna. Varken Michael Treschow eller Svenskt Näringslivs (SN) vd Urban Bäckström vill kommentera ministrarnas kritik. SN:s chefekonom Stefan Fölster kallar ministrarnas utspel för politisk korrekthet. Arbetsgivarorganisationen Almegas vd Jonas Milton vill inte bemöta Reinfeldts eller Borgs uttalanden, men kommenterar, precis som flera andra näringslivsdirektörer gjort före honom, Treschows uttalande: -Tajmningen är förstås inte bra. Risk för höga lönekrav Direktörslönedebatten underlättar knappast det redan uppskruvade tonläget inför avtalsrörelsen. Och enligt Reinfeldt finns det en risk för samhällsekonomin om avtalsförhandlingarna leder till för höga löner. -Det är klart att det finns en sådan risk. Väldigt höga löneavtal leder till högre arbetslöshet. Sedan har vi stort förtroende för att arbetsmarknadens parter är väl medvetna om detta och vi har dessutom en situation sedan drygt tio år tillbaka med en självständig Riksbank som följer detta noga och som har skapat en bra balans i svensk ekonomi. -Däremot är vi oroade för att vi inte på samma sätt fått fram nya jobb. Därför är det naturligtvis väldigt viktigt hur den här avtalsrörelsen kommer att landa, sade Fredrik Reinfeldt. -Jag tror att alla kan inse att det finns en koppling mellan var man hamnar i de här avtalen och hur det påverkar förutsättningarna för nya jobb, till och med hur hög arbetslösheten blir. Den allmänna samhällsdebatten mår bra av att man är medveten om att de sambanden råder.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro