ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen tog emot kravlista från metoo-rörelsen

Valerie Kaspersen, Filip Joelsson · 6 Mar 2018
Uppdaterad 6 Mar 2018
Initiativtagare och administratörer från 65 metoo-upprop tog gemensamt fram en kravlista.

Initiativtagare och administratörer från 65 metoo-upprop tog gemensamt fram en kravlista. Foto: Anna Gerdén/ IBL


I dag lämnade företrädare för 65 metoo-upprop över en kravlista till jämställdhetsministern Åsa Regnér (S). Bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolan och mer pengar till landets kvinnojourer var några av kraven.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare i dag lämnade en grupp initiativtagare och administratörer från 65 olika metoo-upprop över en kravlista till jämställdhetsminister Åsa Regnér. Bland kraven nämns bland annat bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolan och mer pengar till kvinnojourer.

Kravlistan publicerades först i en debattartikel i Dagens Nyheter. Under dagen överlämnades sedan kravlistan till jämställdhetsminister Åsa Regnér under ett möte på Historiska muséet i Stockholm, där flera företrädare från uppropet också delade med sig av sina berättelser.

– Jag är oändligt tacksam att ni har tagit det här initiativet för vi vet av historien att det är kvinnor, och några män, som går ihop och fortsätter driva frågan. Metoo är en historisk händelse och det är min uppgift att göra ert arbete och era krav rättvisa, sade Åsa Regnér efter att ha mottagit listan, enligt TT.

Sedan uppropet i höstas har en hel del förändringar gjorts för att förebygga sexuella trakasserier. Men arbetet måste ske långsiktigt, enligt Anna Velander Gisslén.

– Det är jättebra att det sker förändringar, men vi vill inte att ska sluta där. Det ska inte vara en engångssak, utan en långsiktig sak. Det förändras inte på några veckor, säger Anna Velander Gisslén.

Vad hoppas ni ska ske nu när listan är överlämnad?

– Vi hoppas och tror att hon ska ta till sig av våra krav. Och baserat på mötet under dagen så känns det också så. Samtidigt är vår önskan att alla, oberoende av partitillhörighet, lyssnar och anammar det här för att jobba mot ett jämställt och tryggt samhälle.

Hur snart hoppas ni på förändring?

– Vi vill inte annat än att det ska ske åtgärder snarast. Trygghet och jämställdhet borde vara de viktigaste valfrågorna för alla. Men vi vill inte vänta till efter valet. Förändringen behövs nu, säger Gisslén.

pil
Punkterna på kravlistan

Satsningar på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning.

Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolor.

Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolor.

Ökad satsning på stöd och behandling.

Skärpta krav på aktiva åtgärder och rapportering i arbetslivet

Källa: Dagens Nyheter

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro