ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen utreder obligatorisk kroppsvisitering vid högskoleprovet

Björn Sjö · 26 Aug 2018
Uppdaterad 26 Aug 2018
Högskoleprovet som kan ge plats på åtråvärda utbildningar har utsatts för avancerat fusk på senare år.

Högskoleprovet som kan ge plats på åtråvärda utbildningar har utsatts för avancerat fusk på senare år. Foto: Lars Brundin/IBL


Regeringen har tillsatt en utredning om kroppsvisitering av deltagarna i högskoleproven. Utredaren ska även bedöma om det ska vara obligatorisk visitering av alla eller bara stickprov.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste åren har flera fall av fusk upptäckts vid högskoleprov i landet.

Universitets- och högskolerådet har efterlyst möjlighet att tillåta kroppsvisitering vid misstänkt fusk. Men frågan måste vägas mot respekten för människors integritet. Nu tillsätter regeringen en utredning om frågan.

Avancerad utrustning

– Det är ju väldigt avancerad utrustning som de här fuskföretagen använder, och det är svårt att upptäcka med blotta ögat, säger ministern till Sveriges Radio Ekot.

En liga  som i våras avslöjades i Norrköping av polisen och Ekobrottsmyndigheten hade under flera år tjänat miljoner på att skicka svaren till provdeltagare via trådlösa hörsnäckor.

Fuskarna betalade upp till 170 000 kronor för full pott på provet. Åtal mot ligan, en 55-årig man och hans två söner, väntas under hösten.

Många utsätts för kroppsvisitering när det gäller säkerhet för liv och lem, som inför flygningar. Frågan är om samma integritetskränkande metoder ska kunna tillämpas vid misstanke om fusk, som inte direkt riskerar folks säkerhet.

Integriteten viktig

Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson ser också integriteten som en viktig fråga.

– Det är ju det som utredaren får peka på, hur det väger mot brottet. Men jag tycker det är så pass allvarligt för att det undergräver hela förtroendet för vårt antagningssystem, och det är ju ett sätt att köpa sig förbi. Dessutom tjänar ju de här företagen stora pengar på fusket, säger ministern till Ekot.

Hon bedömer att en ny lagstiftning tidigast kan vara införd 2020.

Utredaren ska också se över möjligheterna att införa sekretesskydd för den som lämnar tips om fusk.

Sedan 2016 är fusk vid högskoleproven straffbart och kan ge upp till sex månaders fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro