ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen varnades för fiaskoaffär

Johan Nylander · 7 Feb 2013
Uppdaterad 7 Feb 2013

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare näringsminister Maud Olofsson visste att det var en dålig affär. Ändå gav hon tummen upp för statliga Vattenfall att köpa holländska Nuon.

Ett granskande reportage av Svenska Dagbladet visar att Vattenfalls köp av holländska energijätten Nuon för 97 miljarder kronor varit allt annat än en god investering. Fyra år efter att papprena skrevs på har Vattenfall tvingats till nedskrivningar på 15 miljarder kronor.

Men det är värre än så. SvD:s granskning visar nu att regeringens tjänstemän varnade dåvarande ansvarig minister Maud Olofsson (c) för att det var en dålig affär.

Hittills okända dokument visar att prislappen var 27 miljarder kronor dyrare än Vattenfall egentligen mäktade med att betala, enligt tjänstemännens beräkningar. De varnade också för att Nuons lönsamhet aldrig skulle komma i närheten av de krav som staten ställer på Vattenfall.

Till och med Nuons tidigare ordförande förvånades över affären.

– Det var rätt tänkt, det var inget fel på affärslogiken, men priset? Det var väldigt högt och jag tänkte, ”hur ska man kunna räkna hem det här’? säger Dag Klackenberg, som lämnade ordförandeposten före förvärvet, till SvD.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro