ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen vill förbjuda rökning på uteserveringar – här måste du också fimpa

Björn Berglund · 26 Jan 2018
Uppdaterad 28 Jan 2018
Rökförbud är en global trend.

Rökförbud är en global trend. Foto: Ibrahim Usta/AP


Om regeringens förslag går igenom är det snart slutrökt på uteserveringar och flera andra platser utomhus. "Typiskt Sverige", tänker nog många, men vi är långt ifrån ensamma. Flera andra platser har redan liknande förbud – och fler är på väg.

klar

Artikellänk är kopierad

EU

De flesta länder har lagar liknande Sveriges med förbud mot rökning på barer, restauranger och på de flesta arbetsplatser. I några enstaka länder, som Portugal och Danmark får du fortfarande bolma i vissa barer. Det får du även i Österrike fram till i maj då landet inför rökförbud. I Finland får du fortfarande röka på uteserveringen, men frågan är hur länge till. 2016 skärpte grannlandet sina tobakslagar till bland de strängaste inom EU och gjorde det lättare att förbjuda rökning bland annat på balkonger och i andra utomhusmiljöer i anslutning till bostäder. Lettlands rökare släcka sina cigaretter när de blir tillsagda och att röka i närheten av barn räknas som barnmisshandel med stränga straff som följd.

USA

USA har några av världens tuffaste tobakslagar. Världens första lagstadgade restriktion mot rökning infördes i Arizona redan 1973. I New York är rökning sedan 2011 förbjuden på uteserveringar och flera andra offentliga miljöer utomhus, som parker, badstränder – och på Times Square. I Kalifornien har flera städer, däribland Los Angeles, förbjudit rökning i parker och på restaurangers uteserveringar. I San Francisco är det förbjudet att röka på gatufestivaler, med undantag för laglig marijuana. Andra delstater är mer tillåtande, framför allt i södern. I Florida får du till exempel fortfarande röka på många barer.

Kanada

I Calgary och Nova Scotia är det sedan länge förbjudet att röka på uteserveringar. Många städer har portat rökning från miljöer som busskurer och i närheten av offentliga byggnader.

Ryssland

Ryssland saknade länge helt tobakslagstiftning, men sedan sommaren 2013 är rökning förbjuden i offentliga miljöer som arbetsplatser, kaféer, restauranger, kulturinstitutioner och i närheten av tunnelbanestationer.

Argentina

Rökning är sedan 2011 förbjuden på alla offentliga platser inomhus. Att bryta mot lagen kan ge böter på värdet motsvarande 250 till 1 000 000 paket av marknadens dyraste cigaretter.

Japan

Japan är ett av världens mest rökarvänliga länder. Det är fortfarande tillåtet att röka på de flesta restauranger och barer. Samtidigt har många städer infört rökförbud på vissa gator, vilket betyder att många rökare helt enkelt inte kan gå ut från krogen för att ta ett bloss, även om de skulle vilja. Men även Japan är på väg att följa resten av världens exempel. Landets makthavare har stor press på sig att skärpa tobakslagarna inför sommar-OS i Tokya 2020.

Australien

Delstaten Queensland har bannlyst rökning från uteserveringar och flera andra offentliga miljöer utomhus, medan andra delstater är mer något mer tillåtande. Samtidigt har landet lagstiftat hårdare mot rökning än de flesta länder, bland annat genom sin tobaksskatt. Ett paket cigaretter kostar motsvarande ungefär 200 kronor.

Kina

Landet införde 2011 ett förbud mot rökning på offentliga platser inomhus, men lagen har varit svår att upprätthålla, speciellt på landsbygden. Storstäderna Shanghai och Peking har under senare år utökat sina rökförbud till flera platser, däribland barer och restauranger. Den som upprepade gånger bryter mot förbudet i Peking blir uthängd med namn och bild på myndigheternas hemsida.

Thailand

Thailändska myndigheter har tröttnat på bergen av fimpar som ideligen måste plockas upp från landets stränder, och planerar därför att införa rökförbud på 20 av sina populäraste turiststränder. Förbudet gäller även ombord på passagerar- och turistbåtar och väntas kunna ge ett straff på upp till ett år i fängelse eller motsvarande 25 000 kronor i böter.

Källor: Folkhälsomyndigheten, The Guardian, CNN, BBC, The Telegraph, Quartz, YLE, Spotted By Locals

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro