ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen vill ha fler brandmän för att kunna möta katastrofer

TT · 29 Jul 2018
Uppdaterad 29 Jul 2018
Vi måste börja planera framåt, ha fler brandmän och utveckla luftunderstödet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Vi måste börja planera framåt, ha fler brandmän och utveckla luftunderstödet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Foto: TT


Brandläget har förbättrats på flera håll i landet och inrikesminister Morgan Johansson (S) lägger flera skarpa förslag för att rusta Sverige inför liknande katastrofer.

klar

Artikellänk är kopierad

Fördubbla utbildningstakten av brandmän, öka investeringarna i utrustning och utveckla luftunderstödet.

Det är de åtgärder för framtiden som Morgan Johansson föreslår när det mest akuta brandläget verkar vara över: I Älvdalen trappas insatsen ner och i Ljusdal är situationen betydligt stabilare än tidigare.

– Det betyder att vi måste börja blicka både framåt och bakåt. Vilka slutsatser kan vi dra av det vi varit med om, och vad har vi lärt oss? säger Morgan Johansson.

”Klimatförändringen är på riktigt”

De senaste veckornas bränder har varit den svåraste utmaningen för svensk räddningstjänst någonsin, påpekar Morgan Johansson. Därutöver har Sverige upplevt den varmaste julimånaden på 260 år.

– Klimatförändringen är på riktigt. Den är här nu. Och om det fortsätter så kommer vi att ha fler extremår framöver och då måste vi se till att vi har den beredskap som behövs.

Morgan Johansson föreslår tre saker som Sverige måste göra för att vara bättre förberedda, om katastrofen skulle drabba oss igen: Utbilda dubbelt så mycket räddningstjänstpersonal från 500 till 1 000 personer per år, och öka investeringarna i utrustning – framför allt när det gäller slangkapacitet.

Stärka upp stödet

– För det tredje så måste vi stärka upp stödet av flygplan och helikoptrar, säger han.

Regeringens nästa steg är att tillsätta en särskild utredning för att utvärdera insatsen, enligt Johansson.

LÄS MER
Kvinna eldade i skogsdunge – skuggades och greps
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro