ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen vill kräva skriftligt avtal för telefonförsäljare – sågas av branschen

Björn Berglund · 6 Feb 2018
Uppdaterad 6 Feb 2018
Lagförslaget väntas träda i kraft den 1 september.

Lagförslaget väntas träda i kraft den 1 september.


I ett lagförslag vill regeringen införa krav på skriftliga avtal för att hindra oseriösa telefonförsäljare från att lura konsumenter. Men branschen protesterar och menar att regeringen använder gamla siffror som underlag.

klar

Artikellänk är kopierad

Förslaget innebär att det inte längre ska vara möjligt för en telefonförsäljare att ingå muntliga avtal. I stället vill regeringen införa krav på skriftliga medgivanden, via mejl, sms eller brev. Som motivering menar man att många konsumenter luras genom att felaktigt påstås ha ingått avtal, eller att de ingår avtal utan att förstå det.

– Att äldre personer och andra som är särskilt utsatta råkar illa ut vid telefonförsäljning är inte acceptabelt. Genom förslaget stärker vi nu konsumenters förutsättningar att fatta genomtänkta beslut när de blir uppringda av försäljare på telefon, säger biträdande justitieministern Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Förslaget går nu som lagrådsremiss och föreslås träda i kraft den 1 september.

Men telemarketing-branschen sågar lagförslaget. Branschorganisationen Kontakta menar att regeringen har använt sig av fem år gamla siffror från Konsumentverket som underlag. Enligt Post- och telestyrelsen (PTS) har antalet klagomål om oseriösa och aggressiva telefonförsäljare minskat kraftigt under de senaste åren. Anledningen sägs vara hårdare tag av myndigheter och ökat samarbete med branschen.

– Vi ser att de oseriösa nu flyttar till andra kanaler och antalet anmälningar ökar där, eller så flyttar de utomlands där de blir svåra att komma åt. Därför är skriftliga avtal och regleringsvägen fel väg att gå, säger Kontaktas vd Tina Wahlroth i ett pressmeddelande.

Även Tidningsutgivarna (TU), vars medlemmar ofta förlitar sig på telefonförsäljare för att sälja prenumerationer, protesterar mot lagförslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro