ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen vill minska flygande – bygger ut Arlanda

Jesper Lindqvist · 31 Maj 2019
Uppdaterad 31 Maj 2019
Regeringen vill att folk ska flyga mindre, samtidigt som det statliga ägda bolaget Swedavia planerar stora investeringar för utrikesflyg på framför allt Arlanda.

Regeringen vill att folk ska flyga mindre, samtidigt som det statliga ägda bolaget Swedavia planerar stora investeringar för utrikesflyg på framför allt Arlanda. Foto: Jessica Gow/TT/Xinhua


Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth måste svenskarna flyga mindre. Samtidigt ges statliga Swedavia tillåtelse att bygga ut Arlanda för minst 15 miljarder kronor. "Jag känner inte till vad som sägs på deras bolagsstämma", säger Tomas Eneroth till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen tycks fara med dubbla budskap när det gäller flygets framtid.

Det visar en granskning som SVT har gjort, där beskeden från regeringen och statliga Swedavia, som driver de stora flygplatserna i Sverige, skiljer sig åt rejält.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth vill se minskat flygande i framtiden.

– Jag tror vi måste flyga mindre, så är det. Om alla skulle flyga som svenskarna är det inte långsiktigt hållbart, säger han till SVT.

50 procent fler passagerare

Samtidigt visar granskningen att Swedavia planerar stora investeringar under de kommande åren.

Enligt bolagets årsredovisning planerar man att investera 44 miljarder kronor fram till 2025, till stor del för att kunna utöka kapaciteten på Arlanda. Bland annat planeras bygget av en pir för 15 miljarder kronor vid utrikesterminalen, för att man ska kunna möta ett ökat tryck på utrikesflyg.

Swedavia räknar med att antalet passagerare kommer att öka med 50 procent, från 26 till 40 miljoner per år.

SVT har varit i kontakt med Naturvårdsverket, som menar att utrikesflygen står för 93 procent av alla flygutsläpp. Trots det så är det bara gällande inrikesflygen som regeringen har satt upp mål för att minska utsläppen (70 procent minskning fram till 2030).

Ministern: ”Swedavia är ansvariga”

Enligt SVT så gick Swedavia i år mot statens princip att, som statligt bolag, dela ut en stor del av sin vinst i aktieutdelningar. Men trots en vinst på 500 miljoner kronor så valde Swedavia att prioritera den egna verksamheten.

– Vi behöver pengarna till investeringar framför allt på Arlanda, säger Swedavias ordförande Åke Svensson till SVT.

Trots de motstridiga beskeden ser Tomas Eneroth inte sig själv eller regeringen som ansvarig för Swedavias planer på en utökad flygkapacitet.

– Jag känner inte till vad som sägs på deras bolagsstämma. Swedavia är ett statligt bolag, det är de som ansvarar för vilka enskilda investeringsbeslut man tar på Arlanda, säger han till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro