ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen vill skärpa straffet för mord – fler ska dömas till livstid

David Peterson · 25 Apr 2019
Uppdaterad 25 Apr 2019
Regeringen vill skärpa straffet för mord.

Regeringen vill skärpa straffet för mord. Foto: TT


Regeringen vill att fler som döms för mord ska kunna få livstids fängelse. Det rapporterar Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som döms för mord i dag ska vanligtvis straffas med fängelse i 14 år. Bara om det finns försvårande omständigheter kan livstids fängelse tillämpas.

Men nu vill en bred majoritet i riksdagen ändra straffet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

”Det är oåterkalleligt”

Enligt det förslag som regeringen kommer att skicka till Lagrådet ska de som döms för mord i framtiden i större utsträckning dömas till lagens strängaste straff.

– Mord är det svåraste brottet man kan begå. Det är oåterkalleligt, har det väl begåtts, så går det aldrig mer att ta tillbaka. Därför bör man också, enligt min uppfattning, i ökad utsträckning döma till det hårdaste straffet, vilket är livstids fängelse, säger justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Radio.

Kan ge förebyggande effekt

Han tror att ett strängare straff i vissa fall kan ge en förebyggande effekt och en effekt av att de mest brottsaktiva personerna får sitta inne under en lång tid.

Livstids fängelse som straff för mord ska exempelvis kunna utdömas om dådet planerats noggrant, syftat till att dölja annan brottslighet eller om det varit särskilt hänsynslöst, enligt Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro