ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen vill stänga Öresundsbron – för att stoppa flyktingar

Ida Gustafsson · 3 Dec 2015
Uppdaterad 3 Dec 2015
Enligt uppgifter till Dagens industri undersöker regeringen att stänga Öresundsbron tillfälligt för att stoppa flyktingar.

Enligt uppgifter till Dagens industri undersöker regeringen att stänga Öresundsbron tillfälligt för att stoppa flyktingar. Foto: TT


Regeringen undersöker möjligheten att stänga Öresundsbron för att på så sätt stoppa flyktingar som vill in i Sverige. Regeringen bekräftar uppgifterna. Men de kommer inte att införas i dagsläget, utan frågan förbereds för ett eventuellt akut läge.

klar

Artikellänk är kopierad

I går kom rapporter om att regeringen planerar att införa id-kontroller på bussar och tåg på väg till Sverige. Inom kort väntar en lagrådsremiss och en proposition presenteras så att riksdagen hinner besluta om kontrollerna före riksdagens juluppehåll, rapporterade TT i går. 

► LÄS MER: Id-kontroller på tåg och buss före jul 

Dagens industri, som har tagit del av ett utkast till lagrådsremissen, skriver att regeringen vill undersöka möjligheten att tillfälligt stänga av Öresundsbron. Regeringen skriver även att antalet asylsökande har minskat något sedan gränskontrollerna infördes, men att det inte är tillräckligt. 

”En tillfällig stängning av bron kan utgöra ytterligare en åtgärd för att minska risken att den allmänna ordningen eller inre säkerheten påverkas till följd av den stora tillströmningen av asylsökande”, står det i remissen enligt DI.  I utkastet skriver regeringen att antalet asylsökningar ligger på en sådan nivå att det " ur ett brett perspektiv alltjämt finns ett allvarligt hot mot allmän ordning och inre säkerhet i Sverige ". 

Regeringen bekräftar uppgifterna för TT och menar att det lagförslag man jobbar med innehåller två delar, dels id-kontroller på bussar och tåg, men även en möjlighet att stänga Öresundsbron vid ett allvarligt akut läge. 

–  När det gäller stängning av bron är det förstås en oerhört dramatisk åtgärd och i dagsläget finns det inte en sådan akut situation. Vår avsikt och förhoppning är att vi inte ska behöva använda det här lagutrymmet, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) till TT.

Tågresor omfattas dock inte av en stängning av bron, rapporterar TT. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro