ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen vill stänga Öresundsbron: Man knuffar problemet framför sig”

Ida Gustafsson · 3 Dec 2015
Uppdaterad 3 Dec 2015
Migrationsforskaren Joakim Ruist anser att en eventuell stängning av Öresundsbron inte är en lösning ifall regeringen vill minska antalet asylsökande.

Migrationsforskaren Joakim Ruist anser att en eventuell stängning av Öresundsbron inte är en lösning ifall regeringen vill minska antalet asylsökande. Foto: TT


Regeringen utreder möjligheten att stänga Öresundsbron för biltrafik i ett allvarligt, akut läge. Men migrationsforskaren Joakim Ruist tror inte att det kommer leda till en minskning av antalet asylsökande: Man knuffar problemet framför sig”.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyheten om att regeringen förbereder för att införa id-kontroller på bussar och tåg samt utreder möjligheten att stänga Öresundsbron för biltrafik är inte så förvånande säger migrationsforskaren Joakim Ruist till Metro. 

– Det var ett litet hål i det resonemang som man har fört, så det är inte så konstigt. 

► LÄS MER: Regeringen vill stänga Öresundsbron – för att stoppa flyktingar 

Han tror dock inte att det kommer att få flyktingströmmarna att avta. I stället så tror han att flyktingar kommer att välja andra vägar in i landet, antingen med gummibåtar över Öresund eller vid andra gränsövergångar. 

– Vi har en lång gräns mot Finland och Norge, bara för att inte så många kommit den vägen än behöver det inte betyda att det inte sker. Men ska vi ställa militärer vid gränsen?, frågar han sig. 

► LÄS MER: Expert: Flyktingar kan drunkna i Öresund om vi stänger gränserna

Joakim Ruist anser att en stängning av Öresundsbron är ett sätt att ”dansa runt” det regeringen anser vara ett problem: 

– Att man inte säger att ”Vi vill inte ha fler asylsökande”. Man tror att det finns ett värde att upprätthålla en asylrätt.

– Man knuffar problemet framför sig istället för att ta tag i det. Ju mer polisresurser som kommer sättas in, desto mer kommer det kosta. Ekonomin i Malmöregionen kommer bli enormt lidande om man bryter det här enkla flödet av människor som tar sig fram och tillbaka över bron. 

► LÄS MER: SSU-politiker: har vi råd med julklappar har vi väl råd att rädda liv 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro