ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen: Så ska vi stoppa de internationella inbrottsligorna

Linnea Bergman · 7 Feb 2018
Uppdaterad 9 Feb 2018
Justitieminister Morgan Johansson presenterade på onsdagen åtgärder för att få bukt med problematiken med stöldligor. Bilden på fönstret är hämtat från en förundersökning efter ett inbrott i en mindre ort i Skellefteå.

Justitieminister Morgan Johansson presenterade på onsdagen åtgärder för att få bukt med problematiken med stöldligor. Bilden på fönstret är hämtat från en förundersökning efter ett inbrott i en mindre ort i Skellefteå. Foto: Foto: Alamy/Polisen.


Regeringen vill skärpa straffen för inbrott och göra det svårare att föra ut stöldgods. Under onsdagen presenterades en rad åtgärder som ska bidra till att få bukt med internationella stöldligor.

klar

Artikellänk är kopierad

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade under onsdagen ett åtgärdspaket för att komma åt internationella stöldligor.

Ett av förslagen är en ny brottsrubricering, så kallad inbrottsstöld. Minimistraffet för att bryta sig in i bostäder för att stjäla ska vara ett års fängelse, istället för sex månaders fängelse som det är i dag.

De höjda straffen ska även göra så att fler av de dömda gärningsmännen kommer att kunna utvisas, enligt regeringen.

Morgan Johansson beskrev under onsdagens presskonferens att stöldligorna står för en stor del av viss typ av brottslighet.

2016 visade en polisrapport att stöldligorna kan ligga bakom ungefär femtio procent av bostadsinbrotten. Stöldligorna kommer främst från Litauen, Polen, Rumänien och Georgien. En del av dem är istället inriktade på stölder av båtmotorer, i butiker och på åldringsbrott.

– Vi vet att de riktar in sig på länder som Tyskland, Storbritannien och också Sverige, sa justitieminister Morgan Johansson under presskonferensen.

Utredningen som nu tillsätts ska även se över höjda straff vid systematiska stölder och den nuvarande lagstiftningen kring häleri.

Regeringen vill dessutom se ökad kontroll nära gränsen för att polisen ska kunna ingripa när stöldgodset förs ut.

Man har även tittat på ett system för gränsnära kontroller som används i Holland och där polisen tar hjälp av automatiska kameror som känner igen fordon och nummerplåtar nära gränserna.

– Det gör att polisen kan kartlägga de här internationella nätverken och hur de tar sig in och ut ur Sverige. Den typen av system vill vi ha på plats i Sverige också, säger Morgan Johansson.

Regeringen vill även få till stånd att fler utländska medborgare ska kunna avtjäna sina straff i hemlandet.

I måndags kom Moderaterna med flera förslag som riktade in sig på internationella stöldligor. Moderaterna vill bland annat att sex månaders fängelse ska räcka för utvisning av utländska medborgare även om det inte finns någon återfallsrisk. Flera av Moderaternas förslag liknade dem som regeringen nu presenterade.

pil
Polisens tips – så skyddar du dig mot inbrott

– Lås alltid dörren, även om du är hemma. Tjuvar kan känna om dörrar är olåsta och värdesaker nära dörren kan bli ett lätt byte.

Om du reser bort, tänk på att:– Meddela dina grannar att du kommer vara bortrest och be någon ta hand om din post. En överfull brevlåda signalerar att ingen är hemma.– Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.– Skriv inte på sociala medier som Facebook eller Twitter att du är bortrest.– Vidarekoppla eventuell hemtelefon till mobilen.

Om du bor i villa eller radhus, be någon om hjälp med att:– Klippa gräsmattan alternativt skotta snö om du är bortrest länge.– Slänga sopor i din soptunna ibland.– Parkera sin bil på din uppfart ibland så att huset ser bebott ut.

Källa: Polisen

Källa: Källa: Polisen

pil
Så mycket ökade antalet anmälda inbrott förra året

– Totalt anmäldes 22 500 bostadsinbrott under 2017 i Sverige. Det var en ökning med 3 procent jämfört med året innan.– Antalet anmälda lägenhetsinbrott ökade med 9 procent till 8 780 stycken.– Antalet anmälda villainbrott minskade istället med 1 procent till 13 700 stycken.

Källa: Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå. Siffrorna är preliminära.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro