ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringens mobiler kan vara avlyssnade

Aron Andersson · 17 Dec 2014
Uppdaterad 17 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

En ny granskning visar att falska basstationer kan finnas utplacerade vid regeringskvarteren i Stockholm. Svenska politiker kan avlyssnas av främmande makt, skriver Dagens nyheter.

Vad som misstänks vara falska basstationer har upptäckts kring Rosenbad i Stockholm. Den tyska mobilen Cryptophone har använts för att mäta misstänkt aktivitet och visar tecken på att trafiken i området är avlyssnad, skriver DN.

Hela 42 misstänkta aktiviteter har registrerats bara under tisdagen och onsdagen. Enligt mobiltelefonens varningsystem har samtliga aktiviteter den högsta misstankesgraden ”very high suspicion”.

En vanlig mobiltelefon ser inte skillnad på en falsk basstation och en vanlig sådan, men Cryptophone kan visa för användaren när basstationer uppvisar avvikande beteende. Något som alltså skett i flera fall i kvarteren kring Rosenbad.

I Oslo avslöjade norska Aftenposton liknande spionutrustning i de norska regeringskvarteren vilket fått säkerhetstjänsten i landet att agera och uttala att främmande makt kan ligga bakom utrustningen. Trots att de svenska mätningarna utförts under begränsad tid och att andra felkällor kan ligga bakom en del av aktiviteten tycker Säpo att resultaten är intressanta.

– Vi kommer att arbeta vidare med detta, men vad vi vidtar för åtgärder specifikt kan vi inte gå in på, säger Åsa Nilsson, operativ ledare i säkerhetsskyddet på Säpo, till Dagens nyheter.

Metro har tidigare skrivit om Cryptophone när den användes för att avslöja falska basstationer i USA. Svenska Post- och telestyrelsen sa då att de inte stött på någon liknande aktivitet i Sverige. Men sedan det norska avslöjandet har myndigheten börjat agera, skriver DN.

– Vi har tagit kontakt med våra systermyndigheter och bland annat talat med Norge. Vi för en första diskussion, sedan får vi ta ett beslut, säger Ove Landberg, enhetschef vid PTS, till nyhetsbyrån TT.

►LÄS MER: Så enkelt kan någon avlyssna dina mobilsamtal

►LÄS MER: PTS agerar efter spioneri i Norge

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro