ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Regeringens nya förslag: Då kan det bli lättare att byta juridiskt kön

Annica Ögren · 1 Sep 2018
Uppdaterad 1 Sep 2018

Foto:  AXMAN OLA / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Regeringen har skickat ett nytt förslag till lagrådet om att det ska bli lättare att byta kön juridiskt. Den nya lagen kan träda i kraft i juli 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

För att kunna byta kön i juridiska sammanhang, som till exempel i passet, krävs det i dag mediciniska ingrepp. Eftersom alla transpersoner inte vill gå igenom en sådan kan det försvåra för många att kunna byta juridiskt kön.

Men med regeringens nya förslag, som innebär ändringar i två lagar, kan det alltså bli enklare och snabbare för personer som vill byta kön, att faktiskt göra det i juridisk mening. Det rapporterar Ekot.

Sverige ska vara i framkant

Om lagrådet godkänner förslaget och en proposition lämnas till riksdagen, kan den nya lagen träda i kraft den första juli 2019.

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger till Ekot att Sverige ska vara ett land i framkant när det gäller transpersoners rättigheter och det därför är viktigt med en lagändring.

Sverige var en av de första länderna i världen som år 1972 införde en lag om könskorrigering.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro