ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringens nya kryphål i a-kassan

TT · 22 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Nu "behöver" du inte vara med för att få del

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringens nya a-kasseregler för att få fler in i a-kassan kan få motsatt effekt.

Den som vill slippa avgiften kan gå ur och vänta med att gå med tills uppsägningen kommer.I dag krävs att man varit med i a-kassan i tolv månader innan full a-kasseersättning betalas ut. Den tidsgränsen sänks tillfälligt nästa år till sex månader, enligt regeringens nya förslag för att locka tillbaka de från a-kassorna flyende medlemmarna.Men effekten kan bli den motsatta.

Eftersom eventuell varseltid och uppsägningstid ofta uppgår till sex månader kan den ekonomiskt rationelle vänta med att gå med i a-kassan tills det börjar osa katt. Alternativt kan en a-kassemedlem gå ur i dag och vänta med att gå med igen tills arbetsgivaren lägger varsel om uppsägningar.

Risk för spekulation

- Väldigt många kan på sex månaders sikt förutse sin egen arbetslöshet. Det ger utrymme att spekulera med systemet, säger Peter Schönefeld, kanslichef på Arbetslöshetskassornas Samorganisation.

- Hypotetiskt, tycker Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

- Syftet med regelförändringen är att många som är arbetslösa ska kunna gå med och få del av försäkringen, fortsätter hon.

Men även bland de enskilda a-kassorna bekräftas bilden av att många kan komma att spekulera med a-kassan — det finns en möjlighet att många kan lämna a-kassan för att sedan gå med när en eventuell uppsägning syns i horisonten.

- Absolut, den risken finns, säger Sacos ordförande Anna Ekström.

- Visst, det kan ske, men kanske inte i så stor omfattning bland våra medlemmar, tror Kommunals a-kassechef Anita Lundberg.

Övervägande positivt

Och Anna Ekström tror att förenklingen av reglerna och att den blir billigare ändå ska överväga åt det positiva hållet för kassorna och att resultatet blir fler medlemmar.

- Ja, det tror jag, framför allt hoppas jag det när de mörka molnen nu tonar upp sig.

Bland LO-förbundet Pappers a-kassemedlemmar talades det om att gå ur redan när tidsgränsen var tolv månader, eftersom många Pappers-medlemmar har långa uppsägningstider.

- Ja, diskussionerna bland medlemmar har gått så, säger Inger Good, a-kasseföreståndare på Pappers, som dock inte vet hur många som lämnat a-kassan till följd av det.

Men nu halveras den tiden, konstaterar Inger Good.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro