ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringens utredare vill ha samtyckeslag: Ett nej ska räcka

JENNI KARLSSON · 19 Apr 2016
Uppdaterad 19 Apr 2016
Mari Heidenborg. 

Mari Heidenborg.  Foto: TT


Ett nej ska räcka för att sex ska räknas som våldtäkt. Lagman Mari Heidenborg säger nu att ett förslag om en samtyckeslag kommer att läggas fram till regeringen i höst, skriver SvD.

klar

Artikellänk är kopierad

På Svensk Juristtidnings årsmöte igår redogjorde regeringens utredare Mari Hedenborg för lagförslaget. Hon ville få höra synpunkter och invändningar innan presentationen för regeringen i oktober, skriver   SvD.

– I dag krävs det att gärningsmannen använt hot, våld eller utnyttjat en person som exempelvis varit berusad. Nu ska det räcka med att man säger nej, alltså att en person anser att den inte deltagit frivilligt, säger Heidenborg till SvD.

►LÄS MER:  Tio nej och ett okej är inte samtycke

Det var 2014 som Mari Heidenborg fick i uppdrag av regeringen att tillsammans med en parlamentarisk kommitté ta reda på varför så få våldtäktsanmälningar leder till fällande dom. Hon och kommittén skulle också utreda om en samtyckes lag borde införas, något de nu gjort.

– Vi är inte helt färdiga med utredningen ännu, men det vi kan säga redan nu är att vi kommer lägga fram ett förslag som bygger på samtycke, eller egentligen en reglering som bygger på frivillighet, säger hon.

►LÄS MER:  Att inte samtycka är också ett nej

Det är inte första gången som en samtyckeslag utreds. Senast var det år 2010 som en utredning föreslog att en gärningsman ska kunna fällas för sexuella övergrepp om alla inblandade inte samtyckt. Regeringen valde då istället att utvidga sexualbrottslagen till att innefatta fall där offret befunnit sig i en ”särskilt utsatt situation”. Heidenborg anser inte att den lagsättning som finns idag är tillräcklig, därför presenteras den nya utredningen.

– Det skulle helt enkelt bli en lämpligare reglering än den vi har i dag, säger hon till SvD.

Heidenborg säger också att benämningen på det nya brottet kommer föreslås bli "sexuellt övergrepp" i stället för "våldtäkt". Ett begrepp som hon anser bör skrotas då det inte längre krävs "våld" för en våldtäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro