ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Regeringens vårbudget presenterad – 4,5 miljarder i reformer

Jesper Lindqvist · 10 Apr 2019
Uppdaterad 10 Apr 2019
Reformer på 4,5 miljarder kronor i den nya vårbudgeten.

Reformer på 4,5 miljarder kronor i den nya vårbudgeten. Foto: Naina Helén Jåma/TT


Under onsdagen presenterade regeringen sin första budget sedan valsegern i fjol. Två miljarder kronor går till klimat och miljö, vilket gör det till budgetens största reformområde. "Det är en stor satsning, men så var det också en stor neddragning på miljö- och klimatområdet i den förra budgeten" säger finansminister Magdalena Andersson (S).

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 8 på onsdagsmorgonen presenterades regeringens vårbudget. Budgeten är regeringens första efter att riksdagen i höstas röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget i samband med den dåvarande regeringskrisen.

Sammanlagt innebär vårbudgeten reformer på 4,5 miljarder kronor. Finansminister Magdalena Andersson har tidigare meddelat att reformutrymmet i budgeten är högst begränsat, vilket hon förklarar med de skattesänkningar som riksdagen tidigare röstat igenom.

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna tagit fram en budget som alla fyra partier kan ställa sig bakom. Bland annat innehåller vårbudgeten minskade arbetsgivaravgifter för ungdomar med löner upp till 25 000 kronor. Tanken är att främja extraarbete för ungdomar upp till 18 års ålder.

Flygskatten blir kvar

Samtidigt genomför regeringen i vårbudgeten extra satsningar på säkerheten, där Säpo får 12,5 miljoner extra.

– Det gör vi för att tidigare kunna vara inne och bekämpa potentiella terrorhandlingar, säger Magdalena Andersson under en presskonferens.

En av Miljöpartiets viktigare frågor har varit den om flygskatten. I den nya budgeten har de fyra partierna kommit överens om att den befintliga flygskatten ska ligga kvar.

– Flygets klimatpåverkan ska minska. Flyget ska stå för åtminstone en del av sina klimatkostnader. Därför behåller vi flygskatten, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP).

Sammanlagt satsar regeringen närmare två miljarder på klimat och miljö i den nya budgeten, vilket gör det enskilt största reformområdet.

900 miljoner kronor till välfärden

Även satsningar på landsbygden får stort utrymme i budgeten. Sammanlagt rör det sig om satsningar på en halv miljard kronor. Det innefattar bland annat ett ökat stöd på 350 miljoner kronor till det svenska lantbruket, samt 100 miljoner extra till bredbandsutbyggnad.

– Det är helt avgörande för att människor ska kunna bo och arbeta i hela landet, samt för att vi ska kunna ha en landsbygd som fortsätter utvecklas, säger Magdalena Andersson.

Reformerna på välfärdsområdet uppgår till sammanlagt 900 miljoner kronor. Där märks bland annat ett tillskott på 475 miljoner kronor som ska gå till att anställa fler lärarassistenter i skolorna.

Samtidigt skjut man till 150 miljoner kronor till assistansersättningen.

– Förstärkning av assistansersättningen är en angelägen fråga. Vi behöver möta situationen för de som behöver assistans för hjälp med andning och sondmatning. Det här är en del i att stärka rätten till assistans, säger socialminister Lena Hallengren (S).

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro