ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regimen: Alla på Taksimtorget är terrorister

Metro-TT · 16 Jun 2013
Uppdaterad 17 Jun 2013

De som nu tar sig in på Taksimtorget i Istanbul kommer att ses som terrorister, säger Turkiets EU-minister Egemen Bagis i en tv-intervju. Enligt turkisk media har utländska frivilligläkare, som är på plats på Taksimtorget för att hjälpa sårade, gripits och förts bort av polis.

klar

Artikellänk är kopierad

– Polisen kommer att ingripa mot alla som försöker gå in på Taksimtorget som (de vore) terrorister, säger Bagis i intervjun enligt den engelskspråkiga turkiska tidningen Hürriyet Daily News.

Bagis rapporteras tidigare ha kritiserat utländska medier för att ha överdrivit rapporteringen om protesterna i Turkiet.

Den turkiska Hürriyet publicerar en bild på en frivilligläkare, som varit på Taksimtorget för att hjälpa de sårade, förs bort från platsen. Enligt tidningen, som rapporterar från torget minut för minut, ska fler frivilligläkare har förts bort. 

Tusentals människor var ute på Istanbuls gator under natten, brände bilar och byggde barrikader. Ilskan var stor sedan polisen med våld tömt Geziparken där aktivister slagit läger i två veckor.

Sedan kravallpolis med tårgas och vattenkanoner på lördagskvällen rensat Taksimtorget och Geziparken i centrala Istanbul från demonstranter drog renhållningsmaskiner in och rensade bort barrikader och tältläger.

Polisen sköt tårgas på bakgatorna runt torget i flera timmar efter stormningen, för att hindra aktivister från att omgruppera sig. Men i stället samlades aktivister på en rad andra platser i staden, byggde barrikader och satte eld på bilar.

Blockerade väg

Turkisk tv visade bilder på hur grupper av demonstranter blockerade en väg som leder till Atatürk-flygplatsen i västra Istanbul. På östra sidan gick hundratals människor mot en bro över Bosporen i riktning mot Taksimtorget. Flera tusen demonstrerade i stadsdelen Gazi.

I huvudstaden Ankara samlades demonstranter runt Kuguluparken. Parlamentsledamöter från oppositionen satte sig på gatan bland demonstranter i hopp om att kunna förhindra tårgasattacker. Även i Izmir samlades demonstranter, men inga sammandrabbningar med polisen rapporterades där eller i Ankara.

Utlyser strejk

En av Turkiets ledande fackunioner planerar generalstrejk på måndag, i protest mot polisaktionen. Fackunionen Kesk, som representerar runt 240 000 offentliganställda i elva fackförbund, hade redan tidigare tagit beslut att strejka om polisen gick in i Geziparken.

– Så i morgon kommer vi att utlysa strejk till måndag, sade unionens talesman sent på lördagskvällen.

En annan union, Disk, överväger också att delta i strejken, sade en talesman till Reuters.

Före lördagens polisstormning av Geziparken utfärdade premiärminister Recep Tayyip Erdogan ett ultimatum.

– Vi håller vår demonstration i Istanbul i morgon. Jag säger det klart och tydligt: Taksim måste evakueras, annars vet det här landets säkerhetsstyrkor hur de ska evakuera det.

Men även aktivisterna tänker gå ut på Istanbuls gator på söndagen. "En miljon människor till Taksim", löd uppmaningen som spreds på Twitter.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro