ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Region Skåne köper in HPV-vaccin direkt

Johan Allgoth · 25 Okt 2011
Uppdaterad 25 Okt 2011
Terese Åkerlund, 22, var först i landet med att få vaccin mot livmoderhalscancer, redan 2006. – Vad är det man värderar egentligen? Är det pengar eller människor? undrade hon i Metro när vaccinet försenats.

Terese Åkerlund, 22, var först i landet med att få vaccin mot livmoderhalscancer, redan 2006. – Vad är det man värderar egentligen? Är det pengar eller människor? undrade hon i Metro när vaccinet försenats. Foto: Pär Hugosson


Unga skånska flickor är under ökad cancerrisk. Region Skåne har tröttnat på att vänta på vaccin. Regionråd: Det här är politisk civil olydnad, det behövs ibland”

klar

Artikellänk är kopierad

Region Skåne har tröttnat på de eviga turerna kring upphandlingen av vaccin mot livmoderhalscancer till unga flickor och köper nu in vaccinet direkt. Beslutet kan få följder. Läkemedelsbolagen kan överklaga och tilldömas böter. – Det här är en typ av politisk civil olydnad och det behövs ibland, säger Anders Åkesson (MP), första vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Varför gör ni det? – Som det är nu utsätts unga flickor för en ökad risk för livmoderhalscancer. Vi har ett ansvar här.Men kan det stoppas? – Våra jurister bedömer att det är okej, det finns synnerliga skäl. Skulle läkemedelsbolagen försöka stoppa det blir jag mycket ledsen och besviken. Tanken är att alla flickor i Sverige mellan 13 och 18 år som vill ska kunna vaccineras med ett HPV-vaccin, men den nationella upphandlingen har kantats av dröjsmål och överklaganden. Under tiden går flickor ovaccinerade och under större risk. – De som har haft råd har skaffat det ändå här i Skåne. Nu kommer alla kunna få det, säger Ander Åkesson. Vaccinering kommer erbjudas först till flickor födda -93. Skulle upphandlingen dra ut ännu mer på tiden så går regionen vidare med de födda -94.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Allgoth
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro