ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regionssammanslagningen: "Ni får inga lik i lasten ..."

Johanna Ohlson · 21 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ETT.Trots att Värmland har högre ohälsotal än Västra Götaland kommer det inte att bli någon dyr affär för Västra Götalansborna om de båda regionerna bli en.– Ni får inga lik i lasten. Västra Götaland och Värmland har väldigt likartade förhållanden så rent ekonomiskt blir det ingen stor förändring, säger Björn Sundström, ekonom på Sveriges kommuner och landsting.

Skattenivån i Västra Götaland och Värmland ligger i dag på nästan exakt samma nivå. Och även om värmlänningarna är sjukare kommer det inte att hamna det på Västra Götalands nota.– Det finns ett utjämningssystem som tar hand om sådana bitar. Landsting med höga ohälsotal får mer pengar av andra landsting där situationen är bättre.

Fem kommuner i Värmland har redan sagt ja till att gå i hop med Västra Götaland. Men det finns även de som tycker att Värmland ska gå norr i en Svealandsregion. Politikerna i Västra Götaland är alla positiva till en hopslagning.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro