ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Register över bröst ska öka säkerheten för patienterna

Evelina Olsson · 30 Sep 2013
Uppdaterad 30 Sep 2013

Ingen vet hur många de är, vilka komplikationer de ibland medför eller hur länge de håller innan de går sönder. Men nu ska Sveriges plastikopererade bröst kartläggas och tas in i ett världsunikt nationellt bröstregister.

klar

Artikellänk är kopierad

Birgit Stark är specialist i plastikkirurgi och initiativtagare till registret. 
  – Bröstregistret kommer att öka patientsäkerheten, säger hon.
Birgit Stark är specialist i plastikkirurgi och initiativtagare till registret.  – Bröstregistret kommer att öka patientsäkerheten, säger hon.Foto: Lotta Bergseth

– Det har opererats bröst sedan 60-talet men vi har inga bra statistiska kunskaper om dem. Bröstregistret kommer att öka patientsäkerheten och ge både allmänheten men också industrin och läkarna mycket bra och nyttig information, säger Birgit Stark, leg läkare, specialist i plastikkirurgi, docent vid Karolinska institutet och initiativtagare till registret.

Bröstregistret har under våren testats på tre olika kliniker i landet och målet är att alla landets plastikkirurgiska kliniker ska få tillgång till det under 2014. Under hösten kommer plattformen att byggas ut med fler delar, däribland en komplikationsdel.

– Registret kommer att ge oss svar på hur implantaten fungerar i människokroppen men också ge oss möjlighet att utläsa komplikationer och på så sätt förbättra vården. Ett exempel är situationen med de så kallade PIP-implantaten där man med ett register sannolikt hade kunnat minska antalet drabbade, säger Stark, som också är ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

Bland uppgifterna som ska registreras finns bland annat information om ålder, bmi, varför patienten ville ha implantat, implantatens Id-nummer och orsaker till eventuella omoperationer. Patientuppgifterna kommer efter patientens godkännande att sparas på ett oidentifierbart sätt. 

Fram till nu har landets plastikkirurgiska kliniker själva ansvarat för att sammanställa information och följa upp sina patienter. 

– Det är väldigt angeläget eftersom ingen i dag kan svara på någonting kring de här frågorna. Småkliniker har bara sitt eget material där det kan vara svårt att se samband att reagera på, säger Ulf Garpered, plastikkirurg i Malmö. 

Han nämner bland annat det svenska höftledsregistret, också det världsunikt, som ett bra exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro