ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Registeringsskyltarna som stoppats i år

TT · 15 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / OBS Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Ovanligt många har ansökt om personlig registreringsskylt till sin bil i år, enligt Transportstyrelsen. Och i vanlig ordning är det ett antal skyltförslag som inte faller staten i smaken — till exempel FAKJO.

När Timo Julku i Jonstorp ville ha en registreringsskylt med bokstavskombinationen PERKELE blev det blankt nej från Transportstyrelsen. Perkele är ett finskt svärord och kan väcka anstöt, enligt myndigheten. Timo Julku säger till TT att han förstår beslutet, men ändå inte.– Det vore väl en sak om jag hade ett satanistiskt helvetesband som sjunger rasistiska texter. Men nu är jag bara en liten finne i Jonstorp som har en förbannat liten reklambyrå som heter Perkele, säger han.

Timo Julku är inte ensam om att ha fått nej på sin ansökan om personlig registreringsskylt. Av de nästan 2 000 ansökningar som hittills kommit in under 2009 är det 113 som fått avslag; förslag som anses väcka anstöt eller medföra olägenhet för någon. Förutom PERKELE har det blivit stopp för bland annat KUNG 1, GODLIKE, FAKJO och MHTRFKR.– En del försöker få igenom en bokstavskombination som vid första anblicken inte ser ut att vara det ord det blir när man uttalar det, säger Niklas Sjölén, tillförordnad chef på juridik- och utredningsenheten.

2 000 ansökningar är 400 fler än under hela 2007.– De har ökat mycket de senaste veckorna, men vi vet inte varför andelen sökande ökar, säger Niklas Sjölén.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro