ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Registreringen är respektlöst – kan göra att fler utför osäkra aborter

metro · 12 Okt 2016
Uppdaterad 12 Okt 2016
Varför litar myndigheterna på min förmåga att besluta ifall jag ska genomföra en abort, men inte på min förmåga att besluta över vilken information jag delar med mig av, frågar Elin Andersson, förbundsordförande för Ung Pirat.

Varför litar myndigheterna på min förmåga att besluta ifall jag ska genomföra en abort, men inte på min förmåga att besluta över vilken information jag delar med mig av, frågar Elin Andersson, förbundsordförande för Ung Pirat. Foto: Lars Johansson


Från och med den första oktober kommer personuppgifter att registreras i samband med alla aborter. Socialstyrelsens åtgärd är djupt oansvarig och respektlös mot den personliga integriteten och innebär stora risker, skriver Elin Andersson, förbundsordförande för Ung Pirat.

klar

Artikellänk är kopierad

Från och med den första oktober kommer personuppgifter att registreras i samband med alla aborter. Syftet är att förbättra vården genom forskning som använder den insamlade datan som grund.

Det är oklart hur uppgifter som personnummer, civilstånd och medborgarskap är så viktig data för forskning att det väger upp det uppenbara integritetsintrånget. Vilka insikter som kan höja vårdkvalitén nämnvärt är det som ska komma ur denna data? Alltför ofta hålls forskningsvärdet högre än människors integritet. Varför måste någons abort bli föremål för forskning, och inte förbli en privat angelägenhet?

►LÄS MER: DEBATT: Vi fostrar killar till att få göra vad de vill – vad tjejer vill spelar ingen roll

Det behöver inte heller finnas en konflikt mellan forskning och privatliv. Att registrera vårdtillfället, begränsade uppgifter som åtgärder och yttre orsaker till sjukdom eller skada, och genomföra en kortfattad anonym utvärdering borde vara tillräcklig insamling av data. All ytterligare data kan samlas in om patienten ger sitt samtycke.

Den här åtgärden är en del av en samhällsutveckling där "mer insamling" alltid är lösningen. Inte bara samlar företag in allt de kan om sina kunder, även offentligheten försöker konkurrera med Big Data-metoder. Men offentligheten har ett enormt ansvar att hantera sin unika maktställning och tillgång till medborgares data med återhållsamhet och respekt.

Vi uppnår inte en bättre vård genom att tvinga patienter att lämna ifrån sig personuppgifter när det kan göras frivilligt. Själva obligatoriet skapar än fler frågor. Om det nu är ofarligt att lämna ifrån sig denna data kan valet lämnas till patienten. Varför litar myndigheterna på min förmåga att besluta ifall jag ska genomföra en abort, men inte på min förmåga att besluta över vilken information jag delar med mig av? Är det för att patienten riskerar att säga nej som valet inte ges?

►LÄS MER: DEBATT: Gabriel Wikström, satsa på insatser som gör verklig skillnad för hälsan

Det finns goda skäl att inte vilja dela med sig av sina personuppgifter till ett sådant här register. För vissa skulle det rent av vara livshotande. Trenden inom informationssäkerhet för patienter de senaste åren har inte varit positiv. Alla databaser läcker, och växande datasamlingar som patientregister blir både värdefullare och ständigt utsatta för mer risk.

Hur många kommer undvika vården för att de inte vill hamna i ett potentiellt läckande register med sina personuppgifter kopplade till ett aborttillfälle? Kommer svenska staten ta sitt ansvar när den här informationen oundvikligen läcker?

Socialstyrelsens åtgärd är djupt oansvarig och respektlös mot den personliga integriteten. Sannolikt leder den till att de som behöver göra en anonym abort istället genomför en osäker abort utanför den offentliga vården. Privata vårdgivare, om ni erbjuder oregistrerade aborter för självkostnadspris kan denna utveckling kanske undvikas. Vi kan inte låta oansvarig informationshantering leda till kroppslig skada hos utsatta patienter. Jag lovar att komma till er om behovet uppstår!

Elin Andersson, förbundsordförande för Ung Pirat

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro