ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Reglerna om bostadsbidrag för krångliga – slår hårt mot redan utsatta

Malin Jansson · 1 Mar 2018
Uppdaterad 1 Mar 2018
Varje år får omkring 80 000 hushåll ett brev hem från Försäkringskassan om att de måste betala tillbaka en stor del att sitt bostadstadsbirag.

Varje år får omkring 80 000 hushåll ett brev hem från Försäkringskassan om att de måste betala tillbaka en stor del att sitt bostadstadsbirag. Foto: IBL


Många som söker bostadsbidrag får efter några år ett brev hem från Försäkringskassan om att de måste betala tillbaka en stor del av summan. Reglerna är helt enkelt för krångliga, visar en granskning av Riksrevisionen – och återbetalningskraven slår extra hårt mot ensamstående mammor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanken med bostadsbidrag är att det ska underlätta för hushåll med svag ekonomi – men enligt en granskning av Riksrevisionen är reglerna så komplicerade att den som söker om bostadsbidrag lätt gör fel.

Bidraget baseras på hur mycket personen som söker bostadsbidrag tror att den kommer att tjäna under året. För den med blandade inkomster som lön, sjukpenning och andra ersättningar kan det vara särskilt krångligt.

Ungefär var tredje uppger fel uppgifter och en femtedel av återkraven betalas inte i tid. I värsta fall hamnar personen hos Kronofogden.

– Många får återkrav år efter år och det är inte ovanligt att nybeviljade bostadsbidrag används för att betala återkravet från året före. För de resurssvagaste kan det vara en svår situation att ta sig ur, säger Ingvar Önnhage.

Varje år får omkring 80 000 hushåll ett brev hem från Försäkringskassan om att de måste betala tillbaka en stor del av summan. Och eftersom det är de mest resurssvaga som beviljas högst bostadsbidrag är det också de som drabbas mest.

Många gånger handlar det om större belopp än vad personen klarar av att betala – extra utsatta är ensamstående mammor, visar Riksrevisionens granskning.

– Ju lägre inkomst och ju fler barn, desto högre bidrag kan man få. När man sedan måste betala tillbaka kan det handla ofta om flera tusen kronor, ibland motsvarar det en hel månadsinkomst, säger Ingvar Önnhage, projektledare för granskningen.

Försäkringskassan föreslog i januari att bostadsbidraget i stället borde baserades på månadsvisa deklarerade uppgifter. Nu uppmanar alltså även Riksrevisionen regeringen att göra en översyn av systemet.

pil
Bostadsbidrag:

Bostadsbidrag är en behovsprövad förmån till barnfamiljer och ungdomar i åldern 18–28 år. Cirka 175 000 hushåll har idag bostadsbidrag, varav 144 000 är barnhushåll och cirka 31 000 ungdomar.

Den bidragssumma som månatligen betalas ut baseras på en uppskattning av årsinkomsten, och är preliminär. Det slutliga bidragets storlek bestäms först efter en avstämning upp till två år efter första utbetalningen.

Om inkomsterna varit större än vad som angavs vid ansökningstillfället blir bidragsmottagaren återbetalningsskyldig, vilket årligen drabbar cirka 80 000 hushåll. En femtedel av återkraven betalas inte in i tid, och hushållet kan i värsta fall hamna hos Kronofogden.

Källa: Källa: Riksrevisionen

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro