ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Regn och rusk i midsommar – då kommer värmen tillbaka

Björn Sjö · 20 Jun 2018
Uppdaterad 20 Jun 2018
Paraplyer kommer sannolikt att behövas vid årets midsommarfirande.

Paraplyer kommer sannolikt att behövas vid årets midsommarfirande. Foto: Karl Andrén/IBL


Tyvärr, sillbordet får nog dukas inomhus eller åtminstone under tak i år. Vädret blir klassiskt svenskt, mest regn och rusk. Bättring utlovas på midsommardagen – och i nästa vecka väntar en ny liten värmebölja.

klar

Artikellänk är kopierad

Midsommarvädret blir en blöt och kylslagen historia på de flesta håll i landet.

– På midsommarafton får Stockholmsområdet mulet och regn fram till klockan 16 och 17 på eftermiddagen. Det är nog bäst att duka inomhus som backup, säger meteorolog Martin Hedberg på Vädercentralen.

Finskt lågtryck

Han förklarar att ett lågtryck över Finland präglar vädret.– Det ligger still och snurrar motsols, och gör att vi får ner kalla nordvästliga vindar.

Men framåt sen eftermiddag eller kvällen ger sig regnområdet ut till havs, och värmen stiger en aning.– Det håller sig på 15-16 grader under dagen, men stiger sen, säger Martin Hedberg.

Allra bäst midsommarväder beräknar han att Värmland och Dalarna får –  under förmiddagen.– Sedan kan västkusten nog få det hyfsat framåt eftermiddagen. Blåsten avtar och det blir sakta lite varmare.

I Skåne räknar Martin Hedberg med regn fram till mitten på dagen, sedan luckras molntäcket upp och det kan bli 18-19 grader framåt kvällen.

Midsommardagen bättre

Ännu varmare och skönare väntas vädret bli på midsommardagen, på de flesta håll i landet.– Ett högtryck kommer in från söder och växer till och ger successivt allt varmare. Vi kan nog komma upp i 25 grader i början av nästa vecka, säger Martin Hedberg optimistiskt.

Men midsommarafton blir alltså en trist svensk klassiker, kall och ostadig. SMHI:s statistik visar på stora variationer genom åren, och sedan 1990 har det varit ett antal svala midsomrar. Det var bättre förr: 1935 uppmättes 35 plusgrader på midsommarafton i Sveg.

Att vädret varierar så vid denna tid på året beror enligt SMHI på att kalluft finns kvar över Norra Ishavet och Grönland, och drar ner över Sverige när vinden är nordlig.

pil
Midsommarvädret

Stockholm: Mulet och regnskurar fram till 16-17. Dagstemperatur 14 grader, vind 5 m/s.

Göteborg: Regnig morgon, uppklarnande framåt dagen. Dagstemperatur 16, avtagande vind.

Skåne: Regn till mitt på dagen, uppklarnande. Dagstemperatur 18-19 grader. Blåsigt.

Källa: Källa: SMHI, Vädercentralen

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro