ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regnbågsflaggan ger UD huvudvärk

Sebastian Chaaban · 29 Jul 2013
Uppdaterad 29 Jul 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP

Att hissa eller inte hissa regnbågsflaggan på ambassaden i Moskva.  Den känsliga frågan ger UD huvudvärk.  "Vi tittar på det just nu, men att hissa flaggan kan bryta mot rysk lag", säger Lena Tranberg, vid UD:s presstjänst.

Efter att Ryssland bland annat antog en ny lag som förbjuder homosexuell ”propaganda” riktad till minderåriga, har flera röster höjts om att omvärlden och Sverige måste agera.

Ett av kraven är att svenska ambassaden i Moskva under tisdagen, då Pridefestivalen börjar, ska hissa regnbågsflaggan, för att visa ambassaden och Sveriges stöd för de homosexuellas rättigheter.

Utrikesdepartementet utreder just nu frågan – men har inga klara svar om regnbågsflaggan kommer hissas eller ej.

– Det är en lag som gör det olagligt att offentligt uttrycka uppfattningen att homosexuella och heterosexuella relationer är lika mycket värda. Enligt denna lag skulle det till exempel vara olagligt att offentligt uppvisa symboler som förmedlar detta budskap, det inkluderar då denna regnbågsflagga, säger Lena Tranberg, vid UD:s presstjänst.

Om svenska ambassaden skulle hissa regnbågsflaggan skulle de kunna bryta mot rysk lag.

– I den synpunkten har vi konstaterat att även om vi hissar flaggan på svensk territorium så syns den ju ut på gatan, så att säga, Och därmed skulle vi bryta mot rysk lag i vårt värdland, säger Lena Tranberg.

Samtidigt finns det internationella konventioner, som Wienkonventionen, med påbud om vilka flaggor utländska ambassader har rätt att hissa.

– Det finns inga förbud vad vi kan se om att hissa speciella flaggor. Å andra sidan skulle vi i det här fallet kunna bryta mot rysk lag. Det är ungefär så långt vi har kommit, och vi fortsätter att titta på det. Det finns inget officiellt beslut än hur man kommer göra, säger Lena Tranberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro